06 Aug. 2014 18:02

Scandal-monstru la TVR! «Nimeni nu ştie ce are de făcut!»

Distribuie

Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a aprobat, la finele lunii trecute, schimbarea strategiei de programe a Societăţii Române de Televiziune, prin diferenţierea identităţii editoriale a canalelor publice.
Decizia a speriat multă lume, crezând că, astfel, postul principal al televiziunii publice va deveni unul exclusiv de ştiri, iar TVR 2 se va transforma într- un canal de divertisment. Acest lucru a generat haos pe culoarele TVR, cei mai mulţi angajaţi ai postului s-au văzut deja pe lista concediaţilor, iar cei care mai trag nădejde că îşi vor păstra locul de muncă sunt într-o ceaţă totală, căci nu mai ştiu ce anume vrea de la ei şeful lor, Stelian Tănase.
În faţa acestui scenariu, Valentin Nicolau, fostul preşedinte general al TVR (2002-2005), a răbufnit: “Nu e de competenţa preşedintelui sau a Consiliului de Administraţie să schimbe conţinutul canalelor postului public. Cele două posturi sunt oricum diferenţiate, conform Legii 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea SRTV-Societatea Română de Televiziune. Stelian Tănase a văzut un singur model de televiziune – cea de ştiri (n.r. – a lucrat la Realitatea TV), iar el nu înţelege ce e în afară. Nu pricepe conceptul de televiziune publică, al cărui canal principal trebuie să fie unul generalist, şi nu unul de ştiri. E aberant să mai facă un canal de ştiri, când deja are TVR News! Face greşit ceea ce face el şi e şi ilegal să schimbi structura postului principal. Ar trebui schimbată Legea 41 ca să poată transforma el TVR 1 într-un post de ştiri. Dacă recurge la această schimbare, nu are cum să crească audienţa postului. Ca TVR să crească, e nevoie să se reintroducă profesioniştii, iar acest proces trebuie să înceapă cu schimbarea preşedintelui director general al televiziunii publice”.
Irina Radu, directorul de programe al TVR, a confirmat şi ea că bate vântul schimbării, însă nu-şi face griji în ceea ce o priveşte, deoarece mizează pe profesionalismul ei: “Sunt păreri foarte multe legate de schimbări şi nu ştim ce o să se întâmple, nimeni nu ştie exact ce are de făcut. Eu doar vreau să îmi fac treaba cum ştiu eu mai bine”. În faţa valului de acuzaţii ce i se aduc, Stelian Tănase, care se află la conducerea televizuinii publice de şapte luni, pare destul de relaxat.

Stelian Tănase vrea un BBC românesc

“În primul rând, trebuie să spun clar: nu e vorba de transformarea TVR 1 în- tr-un canal de ştiri. În momentul de faţă, cele două posturi ale televiziunii publice nu au o identitate editorială diferenţiată. Ce diferenţă de conţinut este acum între TVR 1 şi TVR 2? În lege scrie clar că aceste canale trebuie diferenţiate, iar eu asta vreau să fac. TVR 1 să devină un post de actualităţi, în genul BBC (n.r. – postul naţional de televiziune din Marea Britanie), nu CNN (n.r. – post TV american axat exclusiv pe ştiri). Adică, pe acesta să se transmită emisiuni gen «Reflector», «Viaţa satului», emisiuni asemenea celei realizate de Moise Guran, emisiuni pentru minorităţi, reportaje, ştiri, emisiuni ale MAI, ale Armatei, ale Parlamentului. Să fie un post publicistic, iar TVR 2 să fie cel generalist”, a explicat Stelian Tănase pentru Libertatea.
De altfel, el mai susţine că acesta este unul dintre punctele planului său de reorganizare a TVR, pe care l-a înaintat Parlamentului şi pe baza căruia a primit votul de învestire în funcţia de preşedinte director general al televiziunii publice. Procesul prin care trece TVR va fi unul de durată: “E o strategie care va dura un an, un an şi jumătate.Toate aceste schimbări se vor termina în 2016”, ne-a mai declarat Stelian Tănase.
Directorul general mai consideră că se impune şi o schimbare a Legii 41, după care funcţionează instituţia pe care o conduce: “Trebuie o nouă lege a TVR, o nouă organigramă, o nouă lege a publicităţii în TVR, fiecare canal trebuie să aibă identitate proprie. Aşa cum a funcţionat de 20 de ani încoace până acum, a dus postul în pragul falimentului”.

Angajaţii stau ca pe un butoi de pulbere

Anul acesta, angajaţii TVR au ieşit de câteva ori să protesteze în curtea instituţiei, fie faţă de concedierile masive, fie faţă de întârzierea plăţii salariilor. Însă Stelian Tănase mărturiseşte că nu se simte intimidat de aceste manifestări: “Îmi face plăcere să îi văd pe oameni în curte, dar prefer să îi văd muncind. Bugetul pentru salarii e pe muchie de cuţit şi vor fi bani atât timp cât vom mai fi păsuiţi cu datoriile”.
Legat de zvonurile că va urma un nou val de concedieri, preşedintele TVR susţine că este împotriva unor astfel de practici: “Sunt împotriva datului oamenilor afară, mi se pare exagerat să vină un manager nou şi să se pună pe dat oamenii afară. Mai bine îi reorganizez sau îi redistribui în alte departamente”.

TVR 2 se transformă în Super TVR sau Extra TVR

“Ar trebui să renunţăm la ideea de canalul 1 şi 2. Aşa se creează impresia că 2 este secundar, că furnizează marfă de mâna a doua, ceea ce nu e adevărat”. În noua variantă, spune Stelian Tănase, TVR 1 ar trebui să se numească simplu TVR, iar pentru TVR 2 sunt în discuţie mai multe variante, printre care Super TVR şi Extra TVR.

Ce părere au plătitorii de taxă radio-tv obligatorie: «Nu mai vreau să aud ştiri peste ştiri şi iar ştiri»

Tarzan Gheorghe (84 de ani) vânzător de flori: “Pe vremea mea, la ora 22.00 se închidea postul. Atunci nu vedeai crime la televizor, fete despuiate, exista o decenţă în limbaj, comportament, vestimentaţie. Acum refuz să mă uit la TV, mă înspăimânt de ce văd. O să ajungem o ţară de criminali. Îmi plăcea şi mie să o văd pe Andreea Marin, ajuta oamenii nevoiaşi. Ştiri peste ştiri şi iar ştiri nu vreau să mai aud, în condiţiile în care le mai dăm şi bani”.
Alina (24 de ani), asistent manager: “Pe bune? Se transformă în post de ştiri? Nu ştiam, nu mă tentează TVR, când aud de postul ăsta mă duce gândul la vremea bunicilor, vremea comuniştilor, nu am ce să învăţ. Mai bine urmăresc Antena 3, cea mai bună televiziune de ştiri. Probabil vor avea audienţă în rândul oamenilor de la ţară care nu au cablu şi se uită la TVR”.
Ovidiu (32 de ani), vânzător: “Nu-mi convine, domnule, ce se întâmplă, sigur o să devină un post identic cu al lui Dan Voiculescu, cine ştie ce mogul vine la putere. Îmi plăcea să mă uit la emisiunea prezentată de Iuliana Tudor, «O dată-n viaţă», apoi aveau foarte multe filme bune seara”.
Dan (34 de ani), taximetrist: “Nu ştiu ce să vă spun, pentru că nu mă uit la acest post de televiziune. Cred că am o perioadă bună de timp de când nici nu mai ştiu cine prezintă ştirile la TVR. Având în vedere că noi dăm bani, aş fi de părere să se facă un sondaj de opinie, o să se trezească într-o bună zi că nu se mai uită lumea şi pică în cap audienţa”.
Raducan Nicolae (40 de ani), tâmplar: “Mi se pare o idee foarte bună, poate în felul acesta o să spulbere cineva audienţa altor televiziuni pline de minciuni. Cu siguranţă o să mă uit la noul TVR, abia aştept, oricum eu urmesc ştirile de la 19.00”.
Stanciu (34 de ani), student: “Mă bucur foarte mult de proiect, este un lucru foarte bun, sper să fie singura televiziune din ţară care o să ne spună şi nouă adevărul. Ne-am săturat de moguli”.
Diana Stănoiu (25 de ani), consultant: “Am o părere neutră, însă nu sunt de acord să plătim taxa, pentru că eu nu urmăresc postul naţional. Nu mi se pare normal ca în loc să difuzeze un film de calitate sau o emisiune de succes, să stăm să ne uităm la crime şi omoruri sau tâlhării”.
Adriana (28 de ani), referent de specialitate: “Nu mi se pare deloc normal ca timp de 24 de ore să vedem pe TVR 1 ştiri non-stop şi alea foarte trase de păr. În condiţiile acestea, nu mai sunt de acord să plătim taxa de radio tv obligatorie”.
«Nu-mi doresc decât ca actuala conducere să redreseze instituţia» Marina Almăşan, emisiunea «37oC»

«Nu vreau să comentez în legătură cu acest subiect» Iuliana Tudor, emisiunea «O dată în viaţă»

«Sunt în concediu şi nu ştiu nimic despre schimbările din TVR» Cătălin Ştefănescu, emisiunea «Garantat 100%»

Comentarii
← Inchide