06 Aug. 2014 15:31

Tanti Maria: «Pot să-mi iau doar o pâine pe lună»

Distribuie

Aproximativ 4.700 de bătrâni au pensia lunară de un leu.Unii dintre aceştia beneficiază din anul 2010 şi de o indemnizaţie socială pentru pensionari de 349 de lei, potrivit economica.net. Din păcate, printre “fericiţii” care ajung să încaseze 350 de lei, în total, nu se regăseşte şi Maria Tomescu, o femeie de 75 de ani din Mehedinţi.

Nu ia ajutor social, că are pământ

Tanti Maria, cum o cunoaşte poştaşul din localitatea Podeni care merge lunar şase kilometri până la casa ei pentru a-i lăsa “fabuloasa” sumă de un leu, nu poate beneficia de alte ajutoare pentru că are un petic de pământ pe care însă nu îşi permite să îl lucreze.
“Din pensie pot să-mi iau doar o pâine pe lună. Mi-am pus şi eu câteva brazde ca să am ce mânca şi cresc o văcuţă. În rest, ca să pot trăi, mă ajută nepotul meu, că fiul şi soţul au murit”, ne-a mărturisit bătrâna. Faţă de ea, însă, unii trăiesc pe picior mare. Un exemplu elocvent e un pensionar din Bucureşti, care încasează 28.000 de lei pe lună.

Cei mai mulţi trăiesc în Capitală

În Bucureşti sunt cei mai mulţi bătrâni care au pensia de un leu, 561 de persoane, urmaţi în topul pensionarilor aflaţi la limita subzistenţei de cei din judeţul Teleorman, 427 de oameni, şi din judeţul Prahova, 374 de români.

Salariul mediu a crescut cu 5 lei

Pentru salariaţi, veştile sunt puţin mai bune. Câştigul salarial mediu net a fost în iunie de 1.687 de lei, cu 0,3%, adică 5 lei, mai mare faţă de mai şi cu 5% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Comentarii
← Inchide