21 Iul. 2014 07:21

Toată lumea pentru Odette. Vieți schimbate cu 2 Euro – o campanie Libertatea și Donație.ro

Distribuie

Odette Leoveanu abia a împlinit 30 de ani. Când o întâlnești, vezi o femeie minionă și energică pe care toată lumea pe lângă care trece pare să o cunoască - toți o salută și o întreabă ce face. Ce nu se vede e că, de mai mult de un an, din mai 2013, Odette luptă cu o boală pe care nu o lasă să-i schimbe viața: cancerul de plămâni. Și poate să facă asta pentru că mii de oameni i-au sărit în ajutor.

Imediat după diagnostic, medicii români i-au spus lui Odette că în țară nu au ce să-i facă, nu există tratament pentru ea. A găsit însă specialiști la o clinică din Germania, la Frankfurt, unde a început un tratament cu citostatice care a avut rezultate bune încă de la început. Totul a fost plătit din economiile lei, ale familiei și ale prietenilor care au strâns tot ce au avut ca să o ajute. În toamna lui 2013, însă, le-a fost clar că au nevoie de mai mult pentru a continua tratamentul, care implica radioterapie și o operație de extirpare a tumorii.

Odette spune că nu a vrut inițial o expunere în presă, pentru că nu voia ca oamenilor să le fie milă de ea. Dar și-a dat seama că fără să ceară ajutorul altora nu ar avea cum să plătească tratamentul. Sora ei geamănă, Odile, și prietenii s-au mobilizat: au creat un site, pentruodette.ro, în care îi spuneau povestea și că are nevoie de 45.000 de euro, dar arătau și toate dovezile medicale pentru ca lumea aibă încredere că e un caz real. Apoi au cerut un număr scurt de SMS de la donație.ro și au încercat, într-o săptămână din octombrie, să strângă toți banii. Odile a fost la emisiuni TV ca să vorbească despre sora ei, prietenii au trimis emailuri și au dat telefoane, necunoscuți au postat pe Facebook apelul ei. Apoi, pe 16 octombrie, au organizat într-un restaurant din București un concert. Nicu Alifantis, Mihai Mărgineanu, Florin Chilian și Vița de Vie au cântat, benevol, pentru a strânge fonduri. S-au strâns 11.369 de SMS-uri, adică 22.738 euro, numai în seara aceea. Donațiile prin bancă de la mulți ani oameni au completat suma de care aveau nevoie și s-au strâns aproape 50.000 de euro.

În lunile următoare, banii au ajutat la continuarea tratamentului cu citostatice, inițial în Germania, apoi în România. Chiar dacă nu a putut fi operată, chiar dacă a avut deseori momente în care s-a simțit fără speranță, Odette n-a încetat nicio clipă să lupte și să spere că totul va fi bine. „Mi-am dorit uneori să renunț”, spune ea, „dar faptul că atâția oameni au crezut că mă voi face bine m-a făcut de fiecare dată să-mi găsesc resursele pentru încă o rundă de chimioterapie. Am învățat că în viață nu poți face nimic singur, dar că alături de alții ai șansa să faci minuni.”

Donaţie.ro este platforma online de unde poţi afla care sunt drepturile tale şi ce trebuie să ştii când donezi. Tot aici poţi să verifici ce s-a întâmplat cu banii pe care i-ai dăruit şi, mai ales, poţi găsi inspiraţie şi soluţii pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Mergi pe Donaţie.ro şi vezi cine are nevoie de tine.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, luni, 23 iulie 2018. Berbecii au o stare de spirit excelentă
Loading...
Comentarii