Nu departe de Ambasada Statelor Unite ale Americii, în zona rezidențială Băneasa, există o stradă care nu are nume. Culmea este că restul arterelor din jurul ei au nume. Și în evidența Poliției Române, aceasta figurează ca “Strada fără nume”. Spre exemplu, la finalul săptămânii trecute, când au fost instituite restricții cu ocazia “Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii”, Brigada Rutieră anunța că “traficul va fi închis pe strada fără nume, care mărginește cartierul de blocuri, la incidență cu str. Corneliu Roman” . Așadar, strada fără nume se află între strada Corneliu Roman și Piața Aurel Popoviciu. La capătul ei se află un bloc în construcție, iar pe acolo, accesul pe stradă este restricționat.
Bani cheltuiți pe ”bulevarde-fantomă”
Culmea este că, la câțiva metri de strada fără nume, sunt ”bulevarde- fantomă”. Bulevardul Gherasim Constantinescu, bulevardul Alexandru Furtunescu, Calea Nicolae Filip, Bulevardul Teodor Saider și strada Paul Riegler. Vorbim de bulevarde care au marcaje rutiere, treceri de pietoni, indicatoare și chiar și hidranți. Libertatea a aflat că aceste drumuri noi, năpădite de bălării, au costat peste 5 milioane de euro, ele fiind făcute de Primăria Capitalei și gestionate acum de Administrația Străzilor.
Comisia de atribuire denumiri dă numele străzilor
De numele străzilor din București se ocupă o comisie specială, din care fac parte istorici, muzeografi și specialiști în nomenclatură urbană. Vorbim de Comisia de atribuire denumiri a municipiului București, care se află în coordonarea Prefectului Capitalei. Aceasta analizează documentele depuse de consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, în vederea obţinerii avizului pentru atribuirea sau schimbarea de denumiri. Deci, propunerile de nume pot veni de la consiliile locale, de la primarii de sector, de la primarul general, dar și de la fundații culturale. Avizul Comisiei este consultativ. O stradă primește un nume sau îi este schimbată denumirea în urma unui proiect de hotărâre care trebuie aprobat de Consiliul General al Municipiului București.
În Capitală, singura stradă cu numele unei personalități care trăiește este strada Gabriela Szabo.
CITEȘTE ȘI:
ANCHETĂ/ Ștrand ca centru social și mulți șefi la Societatea de Transport Public Timișoara, în timp ce în tramvaie plouă peste călători – FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro