„Poluarea a contribuit la apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet în lume în anul 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din aceste cazuri”, apreciază autorii de la Facultatea de medicină Saint-Louis din Washington.

Acesta nu este primul studiu care prezintă legătura dintre poluarea atmosferică şi diabet. Explicația oamenilor de știință care susțin această teorie este că ”poluarea atmosferică diminuează producţia de insulină şi provoacă inflamaţii, împiedicând organismul să transforme glucoza din sânge în energie”.

Totuși, poluarea nu poate fi considerat un factor de sine stătător, acesta funcționează în legătură cu supraponderabilitatea și obezitatea.

„Studiul nostru arată o legătură semnificativă între poluarea aerului şi cazurile de diabet la nivel mondial”, arată într-un comunicat profesorul de medicină Ziyad Al-Aly. „Este important având în vedere că multe lobby-uri economice afirmă că nivelurile actuale (poluanţi degajaţi în aer) sunt prea stricte şi ar trebui revizuite. Însă probele demonstrează că nivelurile actuale nu sunt deloc sănătoase şi trebuie net reduse”, a precizat cercetătorul.

Pe de altă parte, relaţia dintre diabet şi poluare este mai mare în ţările unde reglementările sunt mai puţin stricte şi mai puţin respectate precum India, Papua Noua Guinee, Afganistan şi Guyana.

Sunt de asemenea citate drept exemple contrare ţările mai bogate, precum Franţa, Finlanda şi Islanda.


Citește și: EXCLUSIV / Cine este cel de-al doilea român condamnat definitiv la moarte în Malaezia. Din electrician în Spania, a ajuns traficant de droguri- FOTO


 

Urmărește-ne pe Google News