„Această neînțelegere, născută în urma afirmațiilor confuze ale autoritățile de sănătate publică și din titlurile de presă înșelătoare, este o rușine. Propagă frică inutilă în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce subminează încrederea publică în importanța și eficiența vaccinării”, subliniază expertul.

Medicul pune confuzia pe seama unei declarații eronate făcute în aprilie 2021 de directorul Centrelor pentru Prevenirea și controlul Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, care a proclamat triumfător că „persoanele vaccinate nu sunt purtătoare ale virusului” citând eficiența serurilor. Ea a revenit asupra afirmațiilor, dar mesajul a fost deja rostogolit puternic în presă și a oferit populației o speranță falsă.

În momentul în care varianta Delta a început să se răspândească rapid și a devenit dominantă, această speranță falsă s-a transformat rapid în decepție. Un focar COVID din statul american Massachusets, în care 74% dintre cele 469 de cazuri erau în rândul celor vaccinați cu schema completă, a făcut CDC să-și schimbe recomandarea privind purtarea măștii și să transmită un mesaj dur: „persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta pot fi la fel de contagioase precum cele nevaccinate”.

Cele două episoade cu mesaje atât de diferite au provocat confuzie puternică în rândul americanilor, iar mesajul distribuit era că „persoanele vaccinate răspândesc virusul la fel de ușor precum cele nevaccinate”. Craig Spencer atrage atenția că cine face această afirmație ignoră un detaliu crucial.

„Pentru a transmite coronavirusul, trebuie să-l fi contractat. Iar persoanele vaccinate sunt cu mult mai puțin predispuse să-l contracteze. (…) În ciuda îngrijorărilor privind scăderea imunității, vaccinurile oferă cea mai bună protecție în fața virusului. Iar dacă cineva nu este infectat, nu poate răspândi virusul”, spune medicul.

Specialistul în medicină de urgență subliniază că o persoană care se infectează post-vaccinare poate ajunge să transmită virusul la fel de ușor ca un nevaccinat, dar va fi contagios pentru o perioadă mai scurtă, iar încărcătura virală va fi mai mică.

„Din acest motiv este foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze pentru a controla răspândirea coronavirusului. Fiecare persoană vaccinată limitează abilitatea virusului de a se ascunde, a se replica și a se propaga”, precizează Craig Spencer.

El invocă în argumentarea sa cele mai recente date din orașul New York unde 96% dintre persoanele infectare erau nevaccinate, iar doar 0,33% erau înregistrate în rândul celor vaccinați cu schema completă.

„Pentru a evidenția ce înseamnă acest lucru în lumea reală, imaginați-vă două nunți cu 100 de invitați, una în care toată lumea este nevaccinată și alta în care toți oaspeții sunt vaccinați. În grupul nevaccinat, probabilitatea ca măcar unul dintre invitați să aibă COVID-19 este semnificativ mai mare. În mod similar, toți cei prezenți sunt expuși, iar virusul va infecta probabil mulți alții, având în vedere transmisibilitatea crescută a variantei Delta.

Cu toate acestea, la nunta cu participanți exclusiv vaccinați, probabilitatea ca unul din cei prezenți să aibă COVID-19 este minusculă. Chiar dacă cineva prezent este infectat, probabilitatea ca și ceilalți oaspeți să contracteze virusul este la fel de scăzută, dată fiind protecția oferită de vaccin”, subliniază expertul.

Chiar dacă vaccinurile sunt cea mai bună protecție împotriva virusului, ele nu sunt perfecte, subliniază medicul, motiv pentru care unele măsuri, precum masca, pot fi utile în unele circumstanțe.

„În calitate de doctor în medicina de urgență, am văzut direct rolul crucial al vaccinurilor în reducerea simptomelor severe ale unui virus care mi-a umplut unitatea de primiri urgență la începutul pandemiei. Și ca membru al unuia dintre primele categorii vaccinate, am fost ținut în siguranță de vaccin în timp ce îngrijeam pacienții și m-a ajutat să nu aduc virusul acasă la familia mea”, precizează medicul.

Citeşte şi:

Am întâlnit și români fără grija facturilor la electricitate. Viața în 2021, într-un cătun fără curent electric din Munții Buzăului

Imagini din Spitalul Pantelimon, publicate de autorități. „Unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front”

VIDEOREPORTAJ. „Ăsta-i spiritul liberal, dom’le” vs „E jenant!. Ce spun peneliștii despre huiduielile și înjurăturile de la congresul lor

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele