De Răzvan Luțac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Adriana Oprea,

Investigație de Mirela Neag, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

«Tata m-a pus»

Pe 27 martie 2017, o fetiță de 6 ani este internată pentru abuz sexual în Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași.

În fața unui legist de la IML Iași și a doi psihiatri de la “Socola”, fetița schițează un bărbat dezbrăcat alături de un copil. E un desen în care ea povestește ce i s-a întâmplat în urmă cu doi ani, pe când avea 4 ani. “Eu l-am făcut. A fost mai de mult, era zi. Tata era treaz, m-a chemat el, era în pat, dezvelit, îmbrăcat. Doar o dată m-a chemat”, povestește copilul echipei de medici.

“Cum ai ajuns să stai în poziția aia?”, întreabă unul dintre psihiatri.

“Tata m-a pus. «Maria, ia cucul în mână». Așa am făcut. La frați nu am pus mâna la cuc, pentru că nu am voie. La tata am voie”, spune fata de 6 ani.

Medicii încearcă să afle mai multe.

“În ziua aia, mama era în oraș. Stăteam lângă el, el era întins în pat. Cucul era moale. Tata mi-a spus să mă duc să mă spăl pe mâini. M-am spălat pe mâini. Am pupat cucul lui tata”.

Copacii au păr

Conform legii, nu doar penetrarea, ci și sexul oral, fără consimțământ, este viol.

Art. 218, Noul Cod Penal:
“(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”

Schița prin care fiica de 6 ani a arătat ce i-a făcut tatăl la 4 ani se află acum la dosar.

Urmărind alte desene ale copilului, doctorii care au consultat-o pe fetiță constată că ea e atât de afectată emotional, încât până și copacii îi desenează ca pe un falus.

Copacii au ramuri care seamănă cu părul din zona intimă.

Micuța abuzată a desenat până și copacii având forma organelor genitale masculine

«Un om întins pe pat și minora care este cu mâna pe organul genital»

Mama o dusese pe fetiță la spital, fără ca tatăl să știe. De aceea, o și externează repede.

“Din relatările minorei, interviul clinic structurat, dialogul interactiv și examinarea psihologică (nefinalizată datorită externării copilului la cererea expresă a mamei) putem aprecia abuzul sexual în intervalul de vârstă 3-6 ani, perioadă în care minora nu avea asimilat, din punct de vedere psihologic, noțiunile de sex – sexualitate, afirmând “Am pupat o singură dată cucul lui tata”, concluzionează medicii.

În desen se observă un om întins pe pat și minora care este cu mâna pe organul genital al acestuia
Raportul medico-legal

Dar un desen, în sine, nu poate fi o probă. Și nici nu este. Procurorii susțin că bărbatul a făcut același lucru, în serie, cu fiecare dintre cele trei fete ale celor trei femei cu care a trăit. Două dintre fete sunt chiar ale sale, a treia e fata dintr-o altă relație a ultimei concubine.

Trei copii și un proces în stare de libertate

La momentul faptelor, fiicele sale aveau 4 și 12 ani, iar cea de-a treia fată – 12 ani.

Cazul se află, în acest moment, la Judecătoria Bacău. A trecut de primul termen, iar L., numele pe care i-l atribuim bărbatului acuzat pentru ca fetele să nu poată fi identificate, se află în libertate.

Pentru că judecătorii nu consideră că el este un pericol pentru societate; nu e în arest preventiv, ci doar sub control judiciar.

Dosarul, instrumentat de procurorul băcăuan Cătălin Olivian Ionașcu, enumeră cele trei abuzuri:

1. “În perioada septembrie – decembrie 2016, profitând de influența asupra victimei și de vârsta fragedă a acesteia, a determinat-o pe fiica sa, în vârstă de 12 ani, să întrețină cu el 10 acte sexuale orale, sub pretextul anulării unei pedepse și a cumpărării unui telefon mobil nou”
2. “În vara anului 2014, în timp ce se afla într-o cameră de hotel cu persoana vătămată, în vârstă de 12 ani, fata concubinei sale, profitând de influența pe care o avea asupra victimei și de vârsta fragedă a acesteia, a determinat-o să întrețină cu el un act sexual oral”.
3. “În cursul anului 2014, profitând de influența pe care o avea asupra victimei și de vârsta fragedă a acesteia, a determinat-o pe persoana vătămată A, fiica sa în vârstă de 4 ani, să întrețină cu el un act sexual oral”.

Fiecare caz în parte e o dramă. Și, în majoritatea țărilor europene, un singur caz era suficient pentru ca un inculpat pentru viol de minori să fie judecat în stare de arest.

Judecătoria Bacău a decis însă, în februarie 2018, ca L. să fie judecat în stare de libertate.

Fiecare caz e o dramă și merită prezentată. Continuare în Libertatea de mâine.

CITEȘTE ȘI:

Cum a descoperit o mamă că a fost căsătorită cu un violator în serie. Tatăl lega abuzul sexual al fetei sale de notele slabe de la școală! Instanța a decis că poate fi judecat în libertate

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ ZIDUL NEÎNCREDERII: Vreme de 6 luni, fetița de 5 ani a povestit că e agresată sexual de tată, dar a fost crezută abia când a început să deseneze. Judecătorii l-au găsit vinovat, dar nu l-au trimis nici o zi în închisoare!

Guvernul Boc a înmuiat pedepsele pentru pedofili, Guvernul Cioloș le-a lăsat la fel, iar Guvernul Dăncilă nu e interesat!

Învinovățirea victimelor! 12 judecători români au considerat că dacă fetele minore violate nu au spus părinților, tăcerea e dovada că și-au dat consimțământul pentru sex

Cum batjocorește justiția fetele de 10 ani violate. Procuror și judecător: „Victima s-a îmbrăcat sumar și a consimțit actele sexuale”!

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ / Ministerul Justiției al lui Tudorel Toader recunoaște: peste 500 de pedofili dovediți și condamnați sunt în libertate, în loc de închisoare!