„Să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele!

Procurorul General ne transmite faptul că ‘justiția este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor în stat!

Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiția, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!

În ipoteza în care una dintre cele trei puteri își încalcă limitele constituționale, echilibrul se restabilește de către CCR, prin soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională!

În condițiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înțeles că nu își poate judecă propria cauza!”, a scris Tudor Toader, pe pagina sa oficială de Facebook.

Ministrul a făcut această postare după ce Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a scris – tot duminică și tot pe Facebook – că magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremaţiei dreptului.

„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare”, a scris Procurorul General, tot pe Facebook.

Potrivit lui Lazăr, independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este „un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală”, ci reprezintă „o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni”.

Aproximativ 200 de magistraţi au protestat duminică, 16 septembrie, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, afişând pancarte cu „CSM nu are rol decorativ”, „Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia”.


Citește și: Erdogan a primit cadou un avion de 400 de milioane de dolari. Cum arată aeronava cu șapte dormitoare de lux și o sală de conferințe în interior