Tiberiu Boșutar a declarat, într-un interviu transmis live pe Facebook din ambulanță de News Bucovina, că a fost „atacat și bătut de sistem”. „Am fost în fond forestier cu un cameraman, chemat de un localnic. Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultorul care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a povestit Boșutar.

Potrivit activistului, atacatorii au spart toate echipamentele. „Unul dintre jurnaliști a căzut într-o râpă și a reușit să fugă și să anunțe la 112”, a spus Boșutar.

„M-au dezbrăcat şi m-au pus să merg în fundul gol”

Tiberiu Boșutar a evitat să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia și unde stă. „Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița”, a spus Boșutar. Acesta spune că a venit poliția care îi cunoaște pe agresori.

„Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul”, a mai spus Boșutar.

El a subliniat că au fost atacați jurnaliști care lucrau la un documentar internațional. „Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus activistul de mediu sucevean.

Potrivit Greenpeace România, Jurnalistul Mihai Dragolea şi un alt coleg cu care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost bătuţi crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna, judeţul Suceava. „Organizaţia transmite că o parte dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență”, precizează asociaţia.

Surse din Spitalul Județean Suceava au declarat, pentru Libertatea, că cei trei sunt stabili hemodinamic şi se efectuează CT și toate celelalte investigații necesare.

Boșutar a mai relatat că i-a fost ruptă cheia mașinii în contact și că a fost obligat să iasă din mașină pentru că altfel era răsturnat în râpă.

M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi.

Tiberiu Boşutar:

Acesta a spus că deși a trecut prin aceste umilințe nu a trăit atâta umilință cât au trăit-o cei care au plecat din țară de zeci de ani.

„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las”, a spus Boșutar.

El a subliniat că împreună cu cei doi care realizau documentarul s-a stabilit că nu intră în fond forestier fără proprietar și fără silvicultor. „E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii și i-am recunoscut că și în anii trecuți aceeași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut. Probabil că, data viitoare, nu veți mai vorbi cu mine, ci cu familia dacă țara nu înțelege despre ce e vorba”, a mai spus Boșutar.

Poliţiştii au deschis dosar penal

„Persoanele vătămate nu doresc sa depună plângere prealabilă, iar polițiștii s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal şi audiază persoane”, a precizat reprezentantul Poliţiei Române, Georgian Drăgan. Potrivit acestuia, e necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă pentru ca ancheta să poată parcurge paşii procedurali. „Au fost audiate toate persoanele implicate, iar termenul pentru a depune o astfel de plângere este de 90 de zile, adica 3 luni”, a mai spus Georgian Drăgan.

Aproape 1.000 de jurnaliști agresați anul trecut în UE, Comisia cere măsuri

Incidentul cu jurnaliștii suceveni agresați în pădurea din Suceava are loc în aceeași zi în care Comisia Europeană a cerut autorităților naționale să intervină pentru a-i proteja pe jurnaliști, după ce, anul trecut, s-au înregistrat 908 agresiuni asupra lucrătorilor din mass-media în 23 de state ale Uniunii Europene, notează The Guardian

Țările membre sunt îndemnate de la Bruxelles să ia măsuri concrete pentru protejarea jurnaliștilor, după o creștere a agresiunilor fizice și a hărțuirilor online.

Prima recomandare privind siguranța jurnaliștilor

Prima recomandare a Comisiei Europene constă în a solicita guvernelor naționale să creeze noi căi de comunicare gratuite pentru lucrătorii din mass-media care se confruntă cu amenințări fizice sau online. Acestea ar asigura un răspuns rapid din partea poliției și a procurorilor din UE. 

De asemenea, liderii europeni vor ca jurnaliștii victime ale infracțiunilor să aibă acces, în toate țările membre, la consiliere psihologică, consiliere juridică și adăposturi.

Potrivit datelor Comisiei, citate de The Guardian, 908 de jurnaliști și lucrători în mass-media au fost atacați în 23 de state membre ale UE în 2020. Aceste agresiuni s-au soldat cu vătămări fizice și psihice, precum și daune materiale. 

Printre cele mai dure incidente care i-au vizat pe jurnaliști în ultimii ani se numără uciderea maltezei Daphne Caruana Galizia (2017) și a slovacului Ján Kuciak (2018), care au investigat corupția în țările lor de origine.

 În acest an, reporterul olandez Peter de Vries a fost ucis pe o stradă aglomerată din Amsterdam, iar reporterul de investigații grec Giorgos Karaivaz a fost împușcat în timp ce se întorcea de la serviciu.

Promisiunea

Vicepreședintele CE, Vĕra Jourová, a declarat pentru The Guardian că discuțiile cu familiile Caruana Galizia și Kuciak au fost cele mai dificile momente din slujba sa anterioară, cea de comisar european pentru justiție, care s-a încheiat în 2019. „Le-am promis că voi lucra pentru face ca lucrurile să se schimbe. Recomandările de astăzi sunt un prim pas în îndeplinirea acestei promisiuni. ”

Comisia are puteri limitate în acest domeniu, dar Jourová a promis că va menține presiunea asupra statelor UE.

Guvernele naționale care nu au reușit să garanteze siguranța jurnaliștilor și-au afectat reputația, a adăugat ea. „Este în interesul statelor membre, dacă vor să fie văzute drept țări cu adevărat democratică”, a mai adăugat Jourová, pentru The Guardian. 

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Playtech.ro
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021