Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, susținută luni, 27 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență din București.

Înalţi oficiali ai Comisiei Europene au declarat, potrivit news.ro, că Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, adoptat de CE, va genera o creştere a Produsului Intern Brut de maximum 2,9% până în 2026.

UPDATE ora 18.30: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a confirmat, în conferința de presă comună, că PNRR-ul României a fost aprobat, cum anunțaseră Klaus Iohannis și Florin Cîțu.

„Astăzi, Comisia Europeană dă undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Acest lucru are loc în urma unei evaluări meticuloase şi unei foarte bune cooperări şi vreau să vă felicit pentru asta şi să vă mulţumesc pentru cooperare”, a declarat von der Leyen.

„Vor fi investiții în energie verde, dar și pentru un sistem de sănătate de calitate, pentru spitale moderne. PNRR-ul îndeplinește toate criteriile, la un standard ridicat, digitalizare, energie verde, infrastructură”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

Aceasta a precizat că PNRR-ul României a răspuns unor „criterii foarte exigente”.

UPDATE ora 18.25: Premierul Florin Cîțu a luat cuvântul și a transmis că „mă bucur că acest moment a sosit în sfârșit”, pentru că „volumul de muncă a fost unul foarte mare, iar mizele pe măsură”.

„PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna dezvoltare, va însemna modernizare”, a mai declarat șeful Executivului.

UPDATE ora 18.15: Într-o conferință de presă comună, președintele Klaus Iohannis a anunțat că PNRR „a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi” și că „aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanță pentru viitorul țării noastre”.

„A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea, cu succes, a acestui plan”, a precizat Klaus Iohannis, care a ținut să sublinieze că „finalizarea PNRR și aprobarea sa de către Comisie este doar o victorie de etapă”.

„Este o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să dezvoltăm rețeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administrație”, a mai spus șeful statului.

UPDATE ora 16.50: Președinta Comisiei Europene a ajuns la sediul Guvernului, pentru întâlnirea cu premierul Florin Cîțu și cu mai mulți miniștri ai cabinetului.

Fostul ministru la Investiții Europene, Cristian Ghinea, cel care și-a dat demisia pe 7 septembrie din Guvern alături de ceilalți miniștri USR-PLUS, a fost și el prezent la eveniment, potrivit imaginilor difuzate de Executiv.

Comisia Europeană a aprobat PNRR, planul prin care România primește 29,2 miliarde de euro
Momentul în care Cristian Ghinea i-a întins mâna Ursulei von der Leyen, dar aceasta s-a scuzat, deoarece protocolul și normele anti-COVID nu permit acest gest

După întrevederea de la Guvern, Ursula von der Leyen va vizita Spitalul Universitar de Urgență București, care ar urma să beneficieze de fonduri din partea programului NextGenerationEU.

Oficialul UE, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu vor susţine apoi o conferinţă de presă comună în jurul orei 18.15.

UPDATE ora 16.00: Ursula von der Leyen a ajuns la Palatul Cotroceni, unde are loc întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea dintre șeful statului și înaltul oficial european este programată să dureze aproximativ 30 de minute, iar imaginile au fost publicate de Administrația Prezidențială.

Foto: Administratia PrezidentialaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Înaintea vizitei, preşedinta Comisiei Europene a scris pe Twitter că este în drum spre România pentru a vedea cum se desfăşoară redresarea pe teren.


Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen face astăzi, 27 septembrie, o vizită oficială la Bucureşti în contextul finalizării procesului de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

„Luni, 27 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla într-o vizită oficială la București pentru a prezenta evaluarea privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU”, se arată în comunicatul emis de Comisia Europeană.

La ora 16.00, Ursula von der Leyen va fi primită la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, iar la ora 16.50 va avea o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Vizită la Spitalul Universitar de Urgență București

Apoi, la ora 17.45, cei trei vor vizita Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri din partea programului NextGenerationEU, şi vor susţine o conferinţă de presă comună, în jurul orei 18.15, a informat Administrația Prezidențială.

„Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare”, a afirmat prim-ministrul Florin Cîţu, conform unui comunicat postat pe pagina Guvernului.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie, mai indică sursa menţionată.

PNRR, depus la Comisia Europeană acum patru luni

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie , în forma finală.

Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

În baza PNRR, România așteaptă de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte şi:

Când Occidentul e obligat să admită că profitul capitalist și democrația pot fi rivale

Cum tratează justiția abuzurile din spitalele de psihiatrie. Cazul infirmierei filmate când dădea o pacientă cu capul de marginea metalică a patului

31 din cele 40 de localități din Ilfov, sub restricții. Carantină de noapte în 3 localități

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Anamaria Prodan, mesaj nimicitor pentru Reghe: “Dacă m-aş fi căsătorit cu acest bărbat, el ar fi devenit prim-ministru”
Playtech.ro
Anamaria Prodan, mesaj nimicitor pentru Reghe: “Dacă m-aş fi căsătorit cu acest bărbat, el ar fi devenit prim-ministru”
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021