Mergi direct la conținut »
VIDEO. Ambasadorul Israelului la București: „Și România este în raza rachetelor Iranului”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO. Ambasadorul Israelului la București: „Și România este în raza rachetelor Iranului”

VIDEO. Ambasadorul Israelului la București: „Și România este în raza rachetelor Iranului”

Tamar Samash, Ambasadorul Israelului în România, a explicat de ce premierul Benjamin Netanyahu a făcut dezvăluirile cu privire la înarmarea Iranului: „iranienii au spus chiar și în Adunarea Generală a ONU și au tot repetat că scopul lor este să distrugă statul Israelul”.

De Andreea Archip,

Într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, Tamar Samash, Ambasadorul Israelului, a explicat de ce Parlamentul țării sale a dat o lege care îi permite premierului și ministrului apărării să decidă dacă începe un război, fără consultarea propriului cabinet. Pregătirile țin de vechiul conflict cu Iran care continuă să se înarmeze, potrivit unor dovezi făcute publice tot de premierul israelian, la început de săptămână.

„Contextul este conflictul pe care îl avem acum cu Iran, prin interpușii Hamas, Hezbollah, Frația Musulmană, toate aceste grupări care sunt de fapt mâinile înarmate ale Iranului în Siria și în alte părți ale lumii, în Sinai etc. Acea lege care îi dă Prim-ministrului și Ministrului Apărării prerogativa de a declara război nu înseamnă că se vor trezi într-o dimineață și vor declara război. Este o situație specială. Atâta vreme cât este un război defensiv, este prerogativa lor. Adică în momentul în care suntem atacați, pot decide fără să consulte întregul cabinet să meargă la război. Nu înseamnă că vor lansa un război ofensiv împotriva vecinilor noștri”, a explicat Tamar Samash, Ambasadorul Israelului, rațiunile pentru care a fost necesară legea și ce înseamnă ea.

La început de săptămână, premierul Benjamin Netanyahu a făcut o conferință de presă în care a arătat dovezi potrivit cărora Iranul a mințit cu privire la planul dezarmării. Un acord cu șase mari puteri, printre care și SUA, presupunea ca Iranul să nu continue înarmarea nucleară, în schimbul legăturilor comerciale cu aceste țări. „Sunt îngrijorată de faptul că lumea nu a văzut asta până acum. Nu a văzut ceea de iranienii au spus chiar și în Adunarea Generală a ONU și au tot repetat că scopul lor este să distrugă statul Israel. Și nimeni nu a ascultat. Noi știm că dacă, Doamne-ferește, ceva se întâmplă, va trebui să avem grijă singuri de noi pentru că până lumea reacționează va dura două-trei zile, o săptămână, o lună și asta e prea mult pentru noi. De aceea a trebuit să arătăm lumii realitatea: că iranienii au acel plan secret de a dezvolta capacități nucleare. Și știți ce? Rachetele lor care au o rază de acțiune de 200 de km, nu doar Israel este amenințat. Mai sunt Arabia Saudită, Egipt și cred că în anumite locuri, chiar și România este în rază. Așa că lumea trebuie să fie conștientă că Iran dezvoltă arme nucleare și că minte în privința asta”, a mai explicat Ambasadorul Israelului.

Citește și: Când va fi gata prima pistă de biciclete din Centrul Bucureştiului. Proiectul a trecut de votul CGMB

Close
Închide
  Close