VIDEO INEDIT / Cum arăta un reportaj românesc acum 100 de ani

Un film inedit a fost scos la lumină de Arhivele Naţionale, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Pelicula-reportaj se numeşte „Războiul pentru reîntregirea neamului” și a fost filmată pentru a fi proiectată în cinematografele vremii.

Reportajul a fost realizat în 1920 şi a fost pus la dispoziție Arhivelor Naţionale de către Arhiva Națională de Filme. Pelicula surprinde momentul când România declară război Imperiului Austro-Ungar. Cum, la vremea respectivă, tehnologia nu permitea cinematografiei să capteze realitatea şi audio, reportajul este înţesat cu ”burtiere” în limbajul vremurilor.

”Regele Ferdinand I, comandantul suprem al Armatelor Române, soseşte pe front, preocupat de ofensiva ce se va deslănţui a doua zi.”

”Lupta este crâncenă. Faţă în faţă cu materialul formidabil al adversarului, mica dar oţelita oaste românească ţine în loc armatele lui Mackensen.”

”Căpeteniile Armatei Române urmăresc deaproape acţiunea de pe front.”

”Profitând de răgazul dintre două atacuri, un concert în aer liber a fost improvizat.”

”Operaţiunile sunt urmărite şi conduse de principele moştenitor. El urmase pe augustul său părinte în zona de acţiune.”

”Soldaţii răniţi se duc singuri spre porturile de ajutor, unde li se dau îngrijiri.”

”Regina Maria e în mijlocul răniţilor. Alină rănile şi mângăe sufletele. Ajută şi îmbărbătează pe eroi.”

”Linia de foc se apropie. Pârjolul războiului alungă pe locuitori, cari părăsesc căminurile lor, cu ceeace au putut lua în grabă.”

Reportajul ”Războiul pentru reîntregirea neamului” face parte din expoziția „Campaniile Militare din 1917”. Aceasta a fost realizată în colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național de Istorie a României și Arhiva Națională de Filme şi ”oferă” vizitatorilor, pe lângă secțiunea „Memoria cinematografică”, scrisori, jurnale scrise pe front, fotografii, cărți şi comunicate de pe front.

Expoziţia poate fi vizitată la sediul Arhivelor Naţionale până pe 31 decembrie, în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 8.30 — 15.30, și marți și joi, între orele 8.30 — 18,30.


Citește și:

FOTO/La final de mandat, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, promovează România online. #MyRomania100, o campanie cu fotografii personale ale diplomatului

Mai multe articole