Mergi direct la conținut »
VIDEO. Man & machine. Pictură gigant realizată de oameni şi roboţi în memoria lui Grigore Moisil, părintele informaticii româneşti
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO. Man & machine. Pictură gigant realizată de oameni şi roboţi în memoria lui Grigore Moisil, părintele informaticii româneşti

VIDEO. Man & machine. Pictură gigant realizată de oameni şi roboţi în memoria lui Grigore Moisil, părintele informaticii româneşti

În Bucureşti, oamenii şi ...roboţii şi-au unit forţele pentru a realiza o pictură gigant în memoria lui Grigore Moisil, părintele informaticii româneşti. A fost nevoie de patru zile pentru a finaliza proiectul.

De Radu Țuțulan,

Echipa de grafferi de la Sweet Damage Crew şi Sprayprinter, robotul inovator care pictează, au realizat, în patru zile, un portret de mari dimensiuni al cunoscutului matematician şi informatician Grigore Moisil. Pictura a fost făcută pe peretele unui cunoscut club din Bucureşti, în apropiere de Parcul Carol.

Grigore Moisil este unul dintre românii de care suntem mândri.

Este un manifest dedicat lui Grigore Moisil, desfăşurat prin colaborarea a două entităţi, care au acelaşi spirit creativ, însă abordări diferite. Man & Machine este primul proiect de street art din România, care îmbină arta umană şi arta robotică”, a declarat Răzvan Tucaliuc, unul dintre liderii companiei care a iniţiat acest proiect.

Astfel, la mai bine de un secol de la nașterea celui considerat părintele informaticii românești, Grigore Moisil a primit un omagiu din partea oamenilor, pe de o parte, și a tehnologiei, de cealaltă parte. Realizarea portretului mural al lui Grigore Moisil a durat patru zile,  iar la acțiune a participat o echipă formată din 3 grafferi, în colaborare cu robotul Sprayprinter.

Sweet Damage Crew este unul dintre cei mai cunoscuți artiști urbani, cu zeci de proiecte de street art care au colorat zonele gri ale oraşelor României. Acesta, împreună cu doi colegi, a realizat jumătatea colorată a portretului, în nunaţe de galben, portocaliu şi roşu, folosind spray-uri speciale. Cealaltă jumătate, realizată în alb-negru, a fost pictată de Sprayprinter, unul dintre cei mai performanți roboți din România. Robotul este singurul din lume care poate realiza imagini la o scară atât de mare, într-un timp atât de scurt.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Prin proiectul Man & Machine ne-am propus să celebrăm imaginea lui Grigore Moisil, părintele informatiicii românești, într-o manieră creativă și ușor de integrat în peisajul urban”,  susține Cătălina Manea, Project Manager Bucharest Technology Week.

Sprayprinter, singurul robot din lume care realizează picturi de mari dimensiuni în timp record

Sprayprinter, singurul robot din lume care realizează picturi de mari dimensiuni în timp record

Sprayprinter folosește inteligența artificială pentru a realiza portrete pe baza unor fotografii. Fără a avea pretenția că înlocuiește creativitatea umană, Sprayprinter a apărut mai degrabă din dorința de a oferi un ajutor mecanic artiștilor. Acesta a fost lansat în anul 2016, ca un device care poate fi montat în capătul unui tub cu spray și care, controlat printr-o aplicație, permite oricui să creeze lucrări de artă de largi dimensiuni.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Grigore Moisil s-a născut pe 10 ianuarie 1906, la Tulcea. A fost unul dintre cei mai cunoscuți matematicieni români, considerat părintele informaticii românești datorită invenției circuitelor electronice tristabile. A publicat lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice. A extins în spațiul cu mai multe dimensiuni derivata areolară a lui Pompeiu și a studiat funcțiile monogene de o variabilă hipercomplexă, cu aplicații la mecanică.

Grigore Moisil - 1971

Grigore Moisil – 1971

A introdus algebre numite de el Łukasiewicz trivalente și polivalente (numite astăzi algebre Łukasiewicz-Moisil) și le-a întrebuințat în logica și în studiul circuitelor de comutație. A elaborat metode noi de analiză și sinteză a automatelor finite. A publicat nu mai puţin de 17 lucrări ştiinţifice, scrise în limba română şi în franceză. A fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie. La 21 mai 1973 matematicianul a murit, în Ottawa, Canada.

Grigore Moisil a contribuit semnificativ la realizarea primelor calculatoare românești și a avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni din România, fiind distins și cu premiul „Computer Pioneer Award”, în 1996 (post-mortem).

CITEȘTE ȘI

Primul film românesc cu o poveste de dragoste lesbiană. O producție cu buget de câteva mii de euro pentru ”generația Facebook”

Close
Închide
  Close