Studiul, citat de g4media.ro, s-a întins pe o perioadă de trei ani, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Autorii au analizat buletinele de ştiri şi dezbaterile de la trei televiziuni din Rusia – Channel One, NTV şi Russia 1, din iulie 2014 până în decembrie 2017.
Strategia mediatică a Rusiei arată că ţara se consideră într-o stare perpetuă de război informaţional şi că a schimbat fundamental întreaga paradigmă a ştirilor: faptele şi evenimentele sunt folosite pentru a susţine o naraţiune pregătită dinainte, arată think thank-ul.
Un element-cheie al campaniilor de dezinformare este o naraţiune susţinută în parte de ştiri false, dar în special de interpretări manipulative ale evenimentelor. În cazul statelor europene, televiziunile din Rusia folosesc cel mai mult următoarele şase teme negative:
- Ororile vieţii cotidiene:
- Decăderea Europei
- Proteste
- Terorism
- Criza refugiaţilor
- Sancţiunile economice împotriva Rusiei
În Rusia, televizorul este cel mai influent dintre toate sursele media, în măsură de 57%.
Raportul concluzionează că ,,în programele de ştiri din Rusia se pune accentul pe dezumanizarea europeanului de rând. El/Ea este descris drept un ciudat, depravat, nedrept. Prin urmare, stilul european de viaţă devine o ameninţare şi opinia publică este pregătită pentru faptul că Rusia are dreptul să aducă ordinea în Europa”.
„O caracteristică aparte a ştirilor din Rusia este aceea că privitorul nu primeşte niciodată informaţia curată despre un eveniment, ci de fiecare dată o interpretare, o opinie deja formată. Şeful unei agenţii de presă, Dmitri Kiselyov, a declarat deschis că ‘epoca jurnalistului netru s-a terminat’ „, conchide Ukraine Crisis Media Center.
Citeşte şi: INEDIT | ARMATA 360°. Mergi la bordul tancului românesc TR 85 M1