Mergi direct la conținut »
VIDEO / România, prin ecranul televiziunilor ruseşti controlate de Putin: 93% din informaţii sunt negative
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > VIDEO / România, prin ecranul televiziunilor ruseşti controlate de Putin: 93% din informaţii sunt negative

VIDEO / România, prin ecranul televiziunilor ruseşti controlate de Putin: 93% din informaţii sunt negative

Think-tank-ul Ukraine Crisis Media Center a studiat timp de trei ani televiziunile din Rusia pentru a înţelege cum funcţionează mass-media controlată de Kremlin. Între altele, autorii raportului au făcut şi un clasament al ţărilor din Uniunea Europeană care primesc o acoperire negativă din partea presei ruseşti. România se află pe locul al treilea, 93% dintre informaţii având o încărcătură negativă. 

 

Studiul, citat de g4media.ro,  s-a întins pe o perioadă de trei ani, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Autorii au analizat buletinele de ştiri şi dezbaterile de la trei televiziuni din Rusia – Channel One, NTV şi Russia 1, din iulie 2014 până în decembrie 2017.

Strategia mediatică a Rusiei arată că ţara se consideră într-o stare perpetuă de război informaţional şi că a schimbat fundamental întreaga paradigmă a ştirilor: faptele şi evenimentele sunt folosite pentru a susţine o naraţiune pregătită dinainte, arată think thank-ul.

Un element-cheie al campaniilor de dezinformare este o naraţiune susţinută în parte de ştiri false, dar în special de interpretări manipulative ale evenimentelor. În cazul statelor europene, televiziunile din Rusia folosesc cel mai mult următoarele şase teme negative:

 

  • Ororile vieţii cotidiene:
  • Decăderea Europei
  • Proteste
  • Terorism
  • Criza refugiaţilor
  • Sancţiunile economice împotriva Rusiei

În Rusia, televizorul este cel mai influent dintre toate sursele media, în măsură de 57%.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Raportul concluzionează că ,,în programele de ştiri din Rusia se pune accentul pe dezumanizarea europeanului de rând. El/Ea este descris drept un ciudat, depravat, nedrept. Prin urmare, stilul european de viaţă  devine o ameninţare şi opinia publică este pregătită pentru faptul că Rusia are dreptul să aducă ordinea în Europa”.

„O caracteristică aparte a ştirilor din Rusia este aceea că privitorul nu primeşte niciodată informaţia curată despre un eveniment, ci de fiecare dată o interpretare, o opinie deja formată. Şeful unei agenţii de presă, Dmitri Kiselyov, a declarat deschis că ‘epoca jurnalistului netru s-a terminat’ „, conchide Ukraine Crisis Media Center.

Citeşte şi: INEDIT | ARMATA 360°. Mergi la bordul tancului românesc TR 85 M1

Close
Închide
  Close