Mergi direct la conținut »
VIDEO&FOTO REPORTAJ| Gardul unei grădinițe din Ploiești care atrage toate privirile: ”Nu ai nevoie de bani mulți să faci ceva frumos” Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO&FOTO REPORTAJ| Gardul unei grădinițe din Ploiești care atrage toate privirile: ”Nu ai nevoie de bani mulți să faci ceva frumos”

VIDEO&FOTO REPORTAJ| Gardul unei grădinițe din Ploiești care atrage toate privirile: ”Nu ai nevoie de bani mulți să faci ceva frumos”

O profesoară din Ploiești a transformat un gard cenușiu, construit pe vremea comuniștilor, în cel mai spectaculos gard din oraș. Convinsă că ”fiecare își pictează viața în culorile sufletului său”, dăscălița a pictat gardul cu buburuze, albinuțe, flori și nori zâmbitori. Copiii care trec prin zonă vor ”la grădi, fiindcă acolo e frumos”.

De Cristian Simion,

Până nu demult, Grădinița numărul 4 din Ploiești era o clădire greu de reperat, ascunsă în spatele unui gard cenușiu, tipic epocii de tristă amintire. Puțină lume știa că în cartier este o grădiniță, în condițiile în care doar un panou mic, amplasat sus, deasupra intrării în unitatea de învățământ, arăta că acolo este  instituție publică.

Situația s-a schimbat în momentul în care educatoarea Nicoleta Enescu a decis să transforme gardul cenușiu într-un ”tablou” plăcut ochiului. Iar rezultatul atrage chiar toate privirile.

Așa a făcut peste tot pe unde a fost

Nicoleta Enescu e mamă pentru fiul ei și pentru copiii de la ”grădi”. Spune că ideea i-a venit într-o zi de primăvară, acum trei ani. Dar nu era o idee nouă. Și la grădinița la care a lucrat înainte, într-un sat din Prahova, a înfrumusețat sălile de clasă, pentru ca cei mici să vină cu drag.

Abia după ce s-a apucat de desenat gardul a constatat că multă lume nici nu știa că în cartierul ”Mihai Bravu” funcționează acea grădiniță.

”Am început să pictez gardul. Îmi amintesc că eram cu o mămică, mă ajuta.  A trecut pe drum o doamnă cu un copil, s-a uitat cu atenție și i-a spus celui mic: nici nu știam că aici e grădiniță. Atunci mi-am dat seama că indiferent cum iese, bine, rău, tot va fi bine”, spune profesoara.

La început, acum vreo trei ani, au fost pictate doar câteva panouri din gardul cenușiu. Cu o săptămână înainte de deschiderea noului an școlar, Nicoleta Enescu și cealaltă educatoare din grădiniță, Georgiana Teodorescu, au venit în weekend de acasă ca să picteze tot gardul.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

”Am cumpărat o cutie de vopsea lavabilă pentru exterior și niște colorant. Nu ai nevoie de bani mulți să faci ceva frumos”, spune profesoara.

Și totuși, cât a costat vopseaua? Până într-o sută de lei, mărturisește ea.

Mai mulți copii la grădiniță

Spune că de când cu gardul, numărul celor care au venit să-și înscrie copiii la grădinița de cartier a crescut.

”Nu prea știau oamenii că e grădință aici. Acum vin, se interesează, întreabă dacă și înăuntru e la fel de frumos. Unii își aduc copiii înainte de a-i înscrie, să vadă cum e”, spune dăscălița.

Întrebată dacă îi convine faptul că are tot mai mulți copii la grupă, în condițiile în care unele colege de-ale sale se plâng de numărul mare de copii înscriși și și-ar dori mai puțini, Enescu spune simplu: ”Nici nu mi-a trecut prin cap să gândesc așa”.

E clar, e pasiune. Pasiunea unei pictorițe? ”Nu. Nu sunt pictoriță” răspunde cu modestie profesoara. Și adaugă: ”(…) dar am convingerea că fiecare își pictează viața în culorile sufletului său, iar grădința asta e o parte din viața mea”.


REPORTAJ: Dezvăluirile unui polițist craiovean, vorbitor de rromani. În patrulă la picioarele Tour Eiffel: “Polițiștii erau ținte pentru teroriști”


Close
Închide
  Close