Mergi direct la conținut »
Ziua Profesorului 2019 - azi este ziua internațională a celor care activează în educație
Ştiri Libertatea > Ştiri > Ziua Profesorului 2019 - azi este ziua internațională a celor care activează în educație

Ziua Profesorului 2019 – azi este ziua internațională a celor care activează în educație

Ziua profesorului şi a celor care activează în educație este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, în toată lumea. Citește care este însemnătatea zilei, dar și cum se sărbătorește ziua profesorului, precum şi ziua educației.

De Camelia Diaconu,

De Ziua profesorului celebrul motor de căutare Google a marcat evenimentul printr-un doodle animat care ilustrează o caracatiță la tablă pe post de profesor al peștișorilor.

Ziua profesorului - Google Doodle
Doodle-ul Google de Ziua internaţională a profesorului

5 octombrie – Ziua profesorului şi Ziua educaţiei

Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.

Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate motiv pentru care, Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

Ziua profesorului - ziua educației
Ziua internaţională profesorului – ziua educației

Ziua internaţională a profesorului, sărbătorită începând cu anul 1994

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat pe data de 5 octombrie 1994, o campanie de promovare ce are în vedere meritele cadrelor didactice, dar și contribuția acestora adusă în procesul educațional, la nivel mondial.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Pentru a le recompensa performanțele profesorilor, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan. Premiul constă în suma de 300.000 de dolari, se acordă din doi în doi ani și se împarte la trei laureați ale căror proiecte pe care le-au susținut de-a lungul anilor au scopul de a îmbunătăți performanțele, dar și eficiența profesorilor.

  • În anul 2016, atunci când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea “Recomandării privind statutul profesorilor”, ziua mondială a educației a avut tema: “Să-i prețuim pe profesori și să le îmbunătățim statutul”. Evenimentul s-a desfășurat pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030, pentru o dezvoltare durabilă.
  • Agenda 2030 a fost adoptată de ONU în septembrie 2015 și garantează o educație de calitate pe termen lung.

În România, ziua profesorului este marcată diferit de ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale.

Sursă foto: 123rf.com

Close
Închide
  Close