Mergi direct la conținut »
Astăzi este ziua națională a Republicii Moldova. Se împlinesc 28 de ani de la declararea independenței
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Astăzi este ziua națională a Republicii Moldova. Se împlinesc 28 de ani de la declararea independenței

Astăzi este ziua națională a Republicii Moldova. Se împlinesc 28 de ani de la declararea independenței

Marți, 27 august, este ziua națională a Republicii Moldova. Se împlinesc 28 ani de la momentul proclamării independenței Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică.

Cu acest prilej, la Chișinău și în mai multe orașe din țară au loc manifestări și concerte.

Cum se sărbătorește 27 august, ziua națională a Republicii Moldova

Ceremoniile vor începe cu depunerea de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, în centrul Chișinăului, capitala Republicii Moldova. Mai apoi, în Piața Marii Adunări Naționale vor avea loc manifestări consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova, potrivit publika.md.

În aceeași zi, președintele Igor Dodon va organiza o recepție cu prilejul aniversării a 28 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Concerte la Chișinău, de Ziua Națională a Moldovei

Marți, 27 august, au loc mai multe evenimente dedicate sărbătoririi zilei naționale a Republicii Moldova.

Ziua națională a Republicii Moldova - imagine cu o scena la un concert dedicat zilei independentei Moldovei

Potrivit rador.ro, mai mulți artiști vor susține, începând cu ora 18, concerte cu ziua independenței Republicii Moldova, pe scena instalată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

 • La La Play Voices
 • Moldovan National Youth Orchestra, condusă de Andriano Marian
 • Cătălin Josan
 • Mani
 • Cristina Scarlat
 • Via Dacă
 • Ansamblul Academic Național de dansuri populare „JOC”
 • Cristofor Aldea-Teodorovici
 • Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros
 • Ion Paladi
 • Maria Iliuț și Ansamblul „Crenguța de Iederă”
 • Surorile Osoianu
 • Ioana Căpraru
 • Lidia Bejenaru
 • Lilia Roșca
 • Nicolae Ciubotaru
 • Tatiana Jacotă
 • Pasha Parfeni
Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament
Recomandări

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament

De ce este sărbătorită ziua națională a Republicii Moldova pe 27 august

La 27 august 1989, Frontul Popular al Republicii Moldova a organizat o mare adunare națională. Aceasta a impus, la 31 august 1989, adoptarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la alfabetul latin.

La 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația Suveranității Republicii Socialiste Sovietice Moldova.

La 23 mai 1991, a avut loc adoptarea noii denumiri a statului, cea de Republica Moldova. Mai apoi, pe 27 august 1991, a avut loc proclamarea independenței de stat a Republicii Moldova.

Decizie finală în Parlament. Au fost eliminate toate pensiile speciale, cu excepţia celor militare şi din sistemul de ordine publică
Recomandări

Decizie finală în Parlament. Au fost eliminate toate pensiile speciale, cu excepţia celor militare şi din sistemul de ordine publică

În aceeași zi, România a recunoscut independența Republicii Moldova.

Ce s-a mai întâmplat pe 27 august în istorie

Pe 27 august 1916, România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, conform Mediafax.

1576 – A încetat din viaţă Vecellio Tiziano, pictorul oficial al Veneţiei din 1516; s-a bucurat de atenţia unor personalităţi precum Carol Quintul sau Francisc I.

1770 – S-a născut Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane: „Logica”, „Fenomenologia spiritului” (m. 14 noiembrie 1831).

1877 – Are loc primul atac al Armatei Române în Războiul de Independenţă (în sectorul redutei Griviţa).

1877 – S-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator; a fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală, în iunie 1910; împreună cu Henry Royce, a format renumita firmă de automobile Rolls Royce la 25 decembrie 1904 (m. 12 iulie 1910).

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

1890 – S-a născut Man Ray (pseudonim pentru Emanuel Radnitzky), fotograf şi cineast avangardist, numit de Cocteau ”poetul camerei obscure” (m. 18 noiembrie 1976).

1928 – 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea războiului ca instrument al politicii naţionale („Pactul Briand Kellog”).

1958 – A încetat din viaţă fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1939 (n. 8 august 1901).

1965 – A încetat din viaţă Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi teoretician al artei; în pictură, a iniţiat, împreună cu A. Ozenfant, curentul „purist” (1918) (n. 6 octombrie 1887).

1970 – A încetat din viaţă actorul Ştefan Ciubotăraşu: „Valurile Dunării”, „Neamul Şoimăreştilor” (n. 21 martie 1910).

1989 – Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin

2008 – Georgia a decis să îşi reducă prezenţa diplomatică în Rusia, lăsând doar doi diplomaţi în funcţie la Moscova, ca ripostă la recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

foto: publika.md

Close
Închide
  Close