Arsenie Boca

Arsenie Boca (pe numele de botez Zian Boca) s-a născut la 29 septembrie 1910, în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara), într-o familie de ţărani credincioşi, Iosif şi Maria. Înclinat de mic spre cele sfinte, micul Zian Boca va deveni unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai României – Arsenie Boca.

Copacul ce-i poartă numele lui Arsenie Boca mai există şi astăzi

Foarte credincios la rândul lui, tânărul Zian urmează liceul „Avram Iancu”, din Brad, şi devine şef de promoţie. Încă de atunci, avea mare înclinaţie spre viaţa monahală, fiind strigat de către colegi „sfântul”. Stejarul pe care aceştia l-au plantat în curtea şcolii, la absolvire (în 1929), a primit numele „Gorunul lui Zian” , iar astăzi este cunoscut ca „Gorunul părintelui Arsenie”. După liceu, între ani 1929-1933, devine unul dintre cei mai buni studenţi ai Institutului Teologic din Sibiu şi îşi va face cunoscut talentul în pictură.

După absolvirea Academiei Teologice, primeşte o bursă la Bucureşti, unde va urma cursurile Institutului Belle- Arte (Facultatea de Arte frumoase) şi, în paralel, audiază cursuri la Facultatea de Medicină şi prelegeri de mistică creştină.

Arsenie Boca, ţinta comuniştilor: e scos din mănăstire şi arestat de mai multe ori

În luna mai a anului 1948, părintele Arsenie Boca este acuzat că e legionar şi arestat pentru prima dată. După 15 zile de tortură, i se dă drumul şi este trimis la Mănăstirea Prislop (o mănăstire de maici), unde este duvovnic. În 1951, Boca este arestat din nou şi condamnat la nouă luni de temniţă. Revine apoi la Prislop, de unde, în următorii şapte ani, va fi luat, anchetat şi arestat de mai multe ori. Din 1959, lui Arsenie Boca i se interzice să mai slujească în mănăstire şi devine un simplu pictor. La vârsta de 58 de ani, e pensionat pe o sumă derizorie. Cu toate că avea o viaţă simplă, securiştii se temeau de influenţa pe care el o avea asupra oamenilor şi l-au urmărit până la sfârşitul vieţii.

Moare la 79 de ani şi nu este recunoscut ca sfânt

 
Părintele Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la 79 de ani. Este înmormântat, după  cum şi-a dorit, la Prislop, acest loc devenind, aşa cum a proorocit, loc de pelerinaj. Mii de oameni vin la mormântul părintelui Arsenie Boca pentru a se ruga, fiind convinşi că părintele face, şi după moarte, miracole.

De altfel, unele minuni săvârşite de Arsenie Boca au fost recunoscute şi în timpul vieţii lui, dar regimul comunist vedea o ameninţare în harul duhovnicesc al părintelui şi a făcut ce a ştiut mai bine: l-a arestat şi l-a torturat.

Minunile părintelui Arsenie Boca

Cea mai mare minune a lui Arsenie Boca este, spun cei care l-au cunsocut, teleportarea lui la înmormântarea mamei. Aflat în închisoare şi trimis la muncă silnică la canalul Dunăre-Marea Neagră, părintele a aflat că i-a murit mama. În acea zi, în timpul unei pauze de muncă, Arsenie Boca a dispărut. După câteva ore, a reapărut şi a spus că a fost la înmormântarea mamei. Nimeni nu şi-a putut explica această întâmplare, dar persoane care au fost la înmormântarea mamei părintelui au mărturisit, ulterior, că l-au văzut.

Gardienii din închisorile unde a stat Arsenie Boca de-a lungul timpului găseau, dimineaţa, uşa de la celulă deschisă.

Un copil care paralizat a început să meargă după ce părintele l-a luat de mână. Întâmplarea a avut loc la Prislop şi a fost relatată în cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Părintele Arsenie Boca a avut darul clarviziunii (sau a vederii înainte) şi a prezis de multe ori, ce urmează să se întâmple în viitor. De asemenea, putea să vadă păcatele oamenilor înainte de a-i fi spune la spovedanie şi citea gâîndurile oamenilor.

Ultima minune a părintelui s-a petrecut în urmă cu câteva zile, în satul Puşcaşi din Vaslui. O icoană cu Arsenie Boca a „plâns” timp de 10 zile, devenind obiect de închinăciune pentru enoriaşi, dar şi pentru mai marii Bisericii Ortodoxe Române.

Cu câteva zile înainte de a muri, Arsenie Boca a prezis Revoluţia din 1989. „Va fi vărsare de sânge”, a spus el, pe patul de moarte.

Cele mai cunoscute citate şi învăţături ale părintelui Arsenie Boca

Citatele părintelui Arsenie Boca sunt, astăzi, cuvinte de alinare pentru cei care le citesc. Având un har extraordinar de a cunoaşte sufletul omului, părintele înţelegea mereu problemele celor care îi cereau ajutorul, înainte ca ei să vorbească. Învăţăturile şi vorbele lui de duh îndemnau la o viaţă trăită în iubire de Dumnezeu, indiferent de sacrificiul pe care omul va fi nevoit să-l facă pentru cunoaşterea Lui.

Să nu vă gândiţi niciodată că după moarte veţi moşteni împărăţia pe care n-aţi trăit-o încă de pe pământ.

Cel mai frumos dar pe care îl putem face lui Dumnezeu e să ne dăm Lui pe noi înşine, pe viaţă.

Omul, în genunchi în faţa lui Dumnezeu, este mult mai mare.

Necazurile nu sunt fapta lui Dumnezeu, ci urmarea greşelilor noastre, urmare pe care îngăduie Dumnezeu s-o gustăm spre înţelepţirea noastră. Am mai putea adăuga că, greşind omul cu toată voia sa, intră sub altă stăpânire, unde i se fură şi-şi pierde multe însuşiri sufleteşti – şi de cele mai multe ori libertatea conştiinţei – bunuri fără de care se simte în multe chinuri. Preţuieşti un lucru când nu-l mai ai

Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile

Cea mai mare libertate a omului este libertatea faţă de păcat.Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut.

Toţi suntem condamnaţi la moarte şi mai nimeni nu crede că va muri; vorbesc de o credinţă care să-ţi transforme viaţa din vederea morţii, în vederea vieţii. Toţi suntem chemaţi la Viaţă şi mai nimeni nu trăieşte viaţa aceasta după aceea la care suntem chemaţi. Trăim omorând această chemare.

Dumnezeu nu uită de om cum uită omul de Dumnezeu.

Rugăciunea părintelui Arsenie Boca

Rugăciunea sfântului Arsenie Boca este grabnic ajutatoare pentru cei care se afla in grele suferinte, în mari dureri, mâhniri sau boli.
„Sfinte Preacuvioase Părinte Arsenie, îndreptător al sufletelor noastre şi tămăduitorul bolilor sufleteşti şi trupeşti, ca cel ce ai împodobit cu adânc de cunoaştere a făpturii omeneşti, te rugam în vreme de durere şi mâhnire, caută cu milă spre noi, păcătoşii fiii tăi, şi mijloceşte către Preabunul nostru Mântuitor iertare de păcate şi vindecare de toată neputinţa. Părinte Sfinte care ai mare îndrăzneală în faţa Tronului Ceresc, te chemăm cu mare lacrimi, dar cu nădejde că cele spre vindecare sufletească şi trupească, spre mântuire şi sfinţire, le vom dobândi prin tine, cel ce ne-ai încredinţat prin aceste cuvinte:” Eu mă duc, dar de acolo de unde voi fi, am să vă ajut mai mult ca şi până acum”. După cum în viaţă pe cei aflaţi în mari necazuri şi suferinţe cumplite îi tămăduiai îndată, aşa şi acum pe noi cei păcătoşi, însă chemaţi cu dragoste la mormântul tău încununat cu har ceresc şi flori, ne primeşte şi ne mângâie, sfânt şi bun Părinte. Ne scoate din negura păcatelor si a patimilor. Dăruieşte-ne binecuvantarea ca să purtăm crucea vietii spre înviere şi luminare desăvârsită.

Doctor si tămaduitor de orice suferintă, te rugăm, vindecă- ne pe noi, fiii tăi şi pe cei ce îi aducem în lacrimi si rugaciuni la crucea sfanta a mormantului tau, izvorator de pace, har si binecuvantarea ta de bun si sfant Parinte, iti multumim si te rugam sa ne fii mereu aproape cu rugaciunea si ajutorul ce ni-l aduci din Cerul Sfant spre slava marelui si minunatului nostru Dumnezeu si spre a sufletelor noastre mantuire. Amin. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfantului Parintelui nostru Arsenie, miluieste-ne pe noi pacatosii”.