26 Aug. 2015 17:32

Ai acțiuni la SIF-uri? Află cum poți să-ți ridici dividendele

Distribuie

Anul acesta, toate cele cinci SIF-uri (Moldova, Transilvania, Muntenia, Oltenia şi Banat-Crişana) vor acorda acţionarilor dividende aferente anului financiar 2014, spre deosebire de anul trecut, când întregul profit a fost alocat “dezvoltării” (excepţie a făcut SIF Moldova, care a acordat un dividend de 0,066 de lei/ acţiune).
Valoarea dividendelor/acţiune acordată în acest an de fiecare dintre cele cinci SIF, precum şi data la care a început/va începe plata sunt redate în tabelul alăturat.

Nu mai aştepta banii prin Poştă!

În privinţa modalităţilor de plată, acestea diferă de la o societate la alta. Un lucru e sigur: nu mai aştepta să primeşti banii prin Poştă! Cele mai multe SIF-uri au renunţat la această formă de plată, invocând diverse motive, mai mult sau mai puţin întemeiate.
De regulă, plata se face acum în numerar la sediul societăţii, fie printr-un cont bancar, la o bancă cu care SIF-ul respectiv are încheiat un contract în acest sens. De exemplu, SIF Muntenia virează dividendele prin Banca Comercială Română (BCR), SIF Moldova, prin Banca Transilvania, SIF Transilvania, prin CEC Bank, SIF Oltenia, prin BCR şi SIF Banat-Crişana, prin Banca Transilvania.
Băncile îţi dau banii în numerar, pe baza cărţii de identitate. Dacă vrei ca banii să-ţi fie viraţi într- un cont bancar personal, trebuie să transmiţi la Depozitarul Central (Bucureşti, bd. Carol I, nr. 34-36, sector 2. Tel 021.408.58.60, 021.408.58.66) formularul de colectare cod IBAN, în care vei preciza banca şi contul (cod IBAN) deschis pe numele tău (modelul este disponibil pe site-ul Depozitarului Central, la www.depozitarul central.ro) – însoţit de: copia actului de identitate certificat conform cu originalul'; extrasul de cont sau un document eliberat de bancă (semnat şi stampilat) prin care se confirmă existenţa contului pe numele tău, cu precizarea codului IBAN – în original; copia documentelor care atestă calitatea de reprezentant legal sau convenţional, dacă este cazul – certificată de titular – conform cu originalul'.

Depozitarul Central nu face plăți în numerar

Distribuirea dividendelor prin Depozitarul Central se realizează doar prin intermediari, astfel: pentru acționarii care sunt clienți ai unor intermediari participanți, la Depozitarul Central plata se face doar prin intermediul respectivilor participanți(acționarul îsi va primi dividendele în contul său deschis la intermediarul respectiv); pentru actionarii care nu au cont deschis la un intermediar, plata se va face de către Depozitarul Central prin intermediul agentului de plată desemnat de emitentul(SIF-ul) la care respectivul acționar are dețineri(acțiuni). Dividendele pot fi încasate, fie în contul bancar personal indicat, fie în numerar, la ghișeele din întreaga țară ale agentului de plată (băncii comerciale), ales de fiecare emitent(SIF) în parte. Așadar, niciun acționar nu poate încasa dividende în numerar de la sediul Depozitarului Central, acest lucru fiind posibil doar la ghișeele băncilor cu care SIF-urile distribuie dividendele.

Solicită plata pe ultimii trei ani!

Încă o precizare importantă: unele SIF-uri a hotărât (în mod abuziv, după părerea noastră) că persoanele care nuşi ridică dividendele timp de trei ani consecutivi nu vor mai primi aceste dividende, ele fiind prescrise' (mai exact, confiscate).
Aşadar, dacă nu ţi-ai ridicat dividendele cuvenite pe ultimii trei ani, solicită şi plata acestora, altfel le vei pierde. Pe de altă parte, dacă eşti moştenitorul unor astfel de acţiuni (de la părinţi sau de la alte rude decedate), nu vei primi dividendele aferente decât dacă faci succesiunea şi urmezi toate procedurile necesare cerute de Depozitarul Central pentru a-ţi trece acţiunile respective pe numele tău.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 21 august 2018. Fecioarele au parte de o zi delicată
Loading...
Comentarii