10 Sep. 2018 10:39

Impas politic în Suedia, după alegerile parlamentare. Extrema dreaptă a obținut aproape 18% din voturi

Distribuie

Suedia se află într-un impas politic, după alegerile parlamentare care au avut loc duminică. Blocul de centru-stânga a obținut 40,6% din voturi, în vreme de alianţa de centru-dreapta a întrunit 40,3% din sufragii. Un rezultat istoric a obținut formațiunea de extremă-dreapta, Democrații Suedezi, care au câștigat aproape 18% (17,6%) din voturi. 

Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentae de duminică arată că niciuna din formațiunile politice de centru-stânga și centru-dreapta nu a obținut suficiente voturi pentru a forma guvernul. Pe de altă parte, partidul de extremă-dreapta a câștigat aproape 18% din voturi și ar putea juca un rol de arbitru în acest peisaj politic fragmentat, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven (foto), a chemat luni opoziţia la dialog. Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea guvernului și a arătat că vrea să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi. O extremă dreapta care, duminică, a obținut cu 5 puncte mai mult decât la precedentele alegeri (în anul 2014, partidul a obținut 12,9% din voturi).

Stefan Lofven, premierul Suediei (FOTO: EPA)

Stefan Lofven, premierul Suediei (FOTO: EPA)

Democrații Suedezi reprezintă un partid conservator de extremă-dreapta, înființat în 1988, care dorește limitarea imigrației non-europenilor pe teritoriul Suediei. Formațiunea politică este condusă de 13 ani de Per Jimmie Åkesson (foto).

Jimmie Akesson, liderul formațiunii de extremă-dreapta Democrații Suedezi (FOTO: EPA)

Jimmie Akesson, liderul formațiunii de extremă-dreapta Democrații Suedezi (FOTO: EPA)

În ultimii ani, sprijinul popular pentru Democrații Suedezi a sporit mai ales pe fondul dezbaterii despre imigraţie şi creşterea ratei infracţionalităţii în ultimii ani. Cu trei ani în urmă, Suedia a acceptat să găzduiască 163,000 de solicitanți de azil: cel mai ridicat număr din Uniunea Europeană, în raport cu totalul populației.


CITEȘTE ȘI:

Politicieni corijenți! Sunt premieri, miniștri, parlamentari, dar ar trebui să se întoarcă pe băncile școlii

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, miercuri, 26 septembrie 2018. Gemenii trebuie să-și repare greșelile
Loading...
Comentarii