20 Mai. 2017 11:40

Alegeri prezidențiale în Iran | Hassan Rohani a obținut un nou mandat

Distribuie

Aproximativ 56 de milioane de iranieni au fost chemați la urne pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale. Președintele Hassan Rohani a reușit să obțină un nou mandat și să apere astfel direcția reformistă pe care țara a adoptat-o în ultimii ani. Principalul său rival a fost clericul conservator şi avocatul Ebrahim Raisi, un apropiat de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

UPDATE 20 mai, ora 15.00: Președintele Iranului a fost reales în funcție cu aproximativ 57% dintre voturile exprimate, potrivit rezultatelor finale. Victoria sa este considerată  crucială pentru continuarea reformelor de la Teheran.

”Cu aproximativ 41,2 milioane de voturi exprimate, Rouhani a obţinut 23,5 milioane… şi a câştigat alegerile”, a declarat ministrul Rahmanifazli într-o intervenţie la televiziunea naţională din Iran.

Principalul său rival, Ebrahim Raisi, a strâns de partea sa 15,8 milioane de sufragii

UPDATE 20 mai, ora 11.40: Președintele Hassan Rohani a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din Iran, a anunțat televiziunea de stat de la Teheran El a reușit să câștige un nou mandat cu un avans considerabil în fața rivalului său, clericul conservator Ebrahim Raisi.

UPDATE 20 mai, ora 8.20:  Alegerile prezindețiale din Iran s-au încheiat după șase ore de prelungiri. Mai precis, ministerul de interne a amânat succesiv închiderea urnelor cu două ore, apoi cu patru și în final cu șase ore,  deoarece foarte mulți oameni cu drept de vot au ținut să-și exprime opțiunea.

Potirvit rezultatelor preliminare, președintele Hassan Rohani este pe cale să obțină un nou mandat. Dintre cele 26 de milioane de voturi numărate până acum, el a obținut peste 14,6, peste jumătate, notează BBC News, care citează televiziunea de stat iraniană.

Principalul contracandidat al lui Rohani a acuzat nereguli în timpul procesului de votare. Ebrahim Raisi i-a acuzat pe susţinătorii lui Rohani de propagandă în timpul votului, interzisă de legislaţia electorală.


Alegerile prezidențiale din Iran sunt considerate un test pentru încercările lui Rohani de a deschide țara față de occident. Din 1985, fiecare lider iranian a reușit să-și apere mandatul și să câștige un nou termen. Șansele lui Rohani, care a negociat un acord nuclear istoric cu puterile occidentale în 2015, ar ține însă de o prezență ridicată la urne.

Scrutinul din Iran are loc după campanie extrem de tensionată, în care Rohani şi-a atacat principalul rival, pe Ebrahim Raisi, că utilizează religia pentru a înscrie puncte politice în Iran.

Hassan Rohani le-a spus alegătorilor că au de ales între libertate şi ”ziduri care despart bărbaţii de femei”. Ebrahim Raisi a criticat inclusiv acordul nuclear cu puterile occidentale, susţinând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran.

Aproximativ 63.500 de secții de vot au fost deschis în întreaga țară, urmând să se închidă la ora locală 18.00. La alegerile precedente, programul a fost prelungit însă cu mai multe ore, din cauza prezenței ridicate. Rezultatele vor fi anunțate sâmbătă, iar dacă niciun candidat nu obține peste 50% din voturi, va fi organizat un alt tur de scrutin.

Pe lângă Hassan Rohani și Ebrahim Raisi, alți patru politicieni au promit aprobarea Consiliului Gardienilor pentru a candida. Doi dintre ei s-au retras însă din cursă în această săptămână. Primul este parimarul capitalei Teheran, care și-a anunțat susținerea pentru Ebrahim Raisi. El a fost urmat de vicepreședintele Eshaq Jahangiri, care s-a retras pentru a-i elibera calea lui Rohani. Ceilalți doi candidați rămași în cursă sunt reformistul Mostafa Hashemitaba și ultra-conservatorul Mostafa Mirsalim.

Îndemnul liderului suprem iranian

În ultima zi a campaniei electorale, liderul suprem iranian a îndemnat populația să se mobilizeze şi să-şi afişeze în faţa ”inamicilor”, calmul şi hotărârea.

”Poporul are inamici. În faţa lor, poporul trebuie să-şi arate o faţă hotărâtă şi calmă”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei în faţa a mii de persoane, adunate la Teheran, potrivit site-ului său oficial.

”Reprezentanţii americani, europeni şi cei ai regimului sionist ne supraveghează alegerile pentru a vedea care va fi nivelul participării”, a spus el, apreciind că, dacă această participare ”este importantă, (atunci) vor judeca lucrurile altfel”.

Khamenei a subliniat de asemenea că, într-o ”regiune tulburată”, ţara sa pregăteşte alegerile prezidenţiale în ”calm şi securitate”. În urma alegerilor prezidențiale din 2009, realegerea controversată a lui mahmoud Ahmadinejad a provocat cele mai mari proteste în Iran de la Revoluția Islamică din 1979.

Milioane de oameni au acuzat fraude electorale și au cerut organizarea unui nou scrutin. Liderul suprem iranian a insistat însă că rezultatul este valid și a anunțat că protestele nu vor mai fi tolerate. În scurt timp, autoritățile au încercat să reprime manifestațiile, iar zeci de oameni au murit, în timp ce alte câteva mii au fost arestați.

Comentarii
← Inchide