MENIU CAUTĂ
18 Iul. 2015 18:42

Cât de des să mergi la stomatolog în timpul sarcinii

Distribuie

Nivelul în creştere al hormonilor, în timpul sarcinii, modifică placa bacteriană, provocând infecţii orale soldate, în cele mai grave cazuri, cu distrugerea ligamentelor ce țin dinții în os. În cazurile "benigne", viitoarea fericită mamă petrece zile şi nopţi total nefericite din cauza gingiilor inflamate, însângerate şi a durerilor sfredelitoare.
Înainte de a rămâne însărcinată

Este indicat să-ți faci un consult amănunțit, pentru a rezolva orice problemă ce necesită anestezie și/sau radiografie – proceduri interzise din momentul în care ai rămas gravid. Dr. Andra Custura, medic stomatolog, recomandă, în această etapă, un detartraj, periaj și airflow, alături de examinarea gingiei și plombarea (obturarea) cariilor.

În timpul sarcinii

Ai confirmarea: eşti însărcinată. Felicitări! Este momentul să-l anunți pe medicul dentist de starea ta. Dacă este posibil, tratamentele vor fi evitate în primul trimestru și în cea de a două jumătate a celui de-al treilea trimestru, deoarece acestea sunt cele mai importante perioade în dezvoltarea organelor copilului și este bine să nu-ţi expui corpul la factori de risc și stres suplimentari.

În cel de-al treilea trimestru devine oricum foarte dificil să stai mult întinsă pe spate, așa că majoritatea lucrărilor și a intervențiilor ar trebui realizate în cel de-al doilea trimestru, perioadă în care este permisă și anestezia.

De asemenea, medicul stomatolog trebuie să știe dacă urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de către medicul ginecolog, pentru a-ți putea personaliza tratamentul. Reţine, radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii!

„Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcină și cariile, întrucât există risc de erupții, microbii devin mai agresivi, deoarece gravidele mănâncă mai des, iar astfel crește și riscul plăcii bacteriene” – spune medicul.
Durerea te seacă, ce-i de făcut?

În primele trei luni, când nu se poate face anestezie, cariile profunde, care provoacă dureri, se pot trata priutilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat să-și perieze dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare și să folosească ața dentară.
„Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările și iritațiile gingivale și să se prezinte de urgență la medic. Femeile care știu că suferă de gingivită și paradentoză ar trebui să meargă la consult chiar de 3-4 ori în timpul sarcinii”, explică medicul stomatolog.

Anestezia și radiografiile

Când vine vorba despre efectele secundare ale anestezicelor şi ale radiografiei, părerile sunt împărţite.
Conform Colegiului American de Radiologie, nici o radiografie nu are o doză de radiație suficient de mare pentru a provoca efecte adverse embrionului sau fătului. Cu toate acestea, este bine să se evite orice risc.
Cât priveşte anestezia, ea ar trebui evitată. Însă dacă lucrările dentare sunt necesare, se poate administra o cantitate minimă de anestezic sau se pot folosi pansamentele calmante, devitalizante. Când mămica se simte confortabil și nivelul de stres al copilului este minim.

Antibioticele
Dacă este nevoie de antibiotice pentru a preveni sau trata infecțiile, penicilina sau amoxicilina pot fi prescrise femeilor gravide, însă nu înainte de a discută și cu medicul ginecolog. Este important să se evite tetraciclina, care poate provoca decolorarea și/sau pătarea temporară sau permanență a dinților copiilor.

Minighid pentru dinţi sănătoşi

Dr. Andra Custura recomanda femeilor însărcinate să urmeze pașii următori:

• O alimentaţie echilibrată, bogată în produse lactate, brânzeturi și iaurt – o sursă foarte bună de minerale esențiale, care ajută la dezvoltarea dinților, a gingiilor și a oaselor bebelușului.
• În schimb, consumul de dulciuri și prăjituri ar trebui redus cât se poate de mult, pentru a proteja dinții, la fel ca şi mesele dese, care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare.
• Spălatul pe dinți ar trebui realizat cu atât mai des cu cât și mesele sunt mai dese.
• În cazul în care pasta de dinți provoacă stări de greaţă, dinţii pot fi periați doar cu apă sau cu o pastă de dinţi natural, fără bicarbonat de sodium, care poate fi tolerată mai ușor.
• Este contraindicat spălatul pe dinţi imediat după un episode de greţuri. În schimb, se poate clăti gura cu apă, iar dinții vor fi curăţaţi abia după ce s-a liniştit stomacul.
• Pentru a menţine circulația sângelui la cote normale, gravid trebuie să ţină picioarele încrucişate și ușor flexate, atunci când stă pe scaun, la dentist. Pentru mai mult confort, poate folosi și o pernă.

 

Loading...
Comentarii