Ce Sfinţi sărbătoresc astăzi românii! Vezi cui trebuie să îi urezi La Mulţi Ani!

19 ianuarie 2016 06:24

Sfântul Cuviosul Macarie cel Mare (Egipteanul) este prăznuit de Biserica Ortodoxă în data de 19 ianuarie. În calendarul romano-catolic este sărbătoriţi Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic, dar şi Marius şi Marta.

Sfântul Cuviosul Macarie cel Mare, născut în jurul anului 300, în partea de nord a Egiptului, într-o familie creștină, a rămas în tinereţe fără soţie şi părinţi, toţi murind, şi a decis să meargă în pustietate.Monah din prima generație a Părinților retrași în pustie, Cuviosul Macarie prezicea ucenicilor decăderea centrelor Nitria și Sketis, atunci când acestea nu vor mai fi fost oaze de liniște.Sfântul Macarie a murit la vârsta de 90 de ani, în pustia sketică, înconjurat de ucenici.
Din prima generație de monahi retrași în pustiu face parte și Cuviosul Macarie Alexandrinul, sfânt pe care îl pomenim tot astăzi. Contemporan cu Sfântul Macarie Egipteanul, Cuviosul Macarie Alexandrinu a fost ucenic al celui dintâi. Dacă Macarie Egipteanul a întemeiat comunitatea din Sketis, Macarie Alexandrinul a condus comunitatea din Nitria.

Sfinţii sărbătoriţi în data de 19 ianuarie:

Calendarul Ortodox
Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia
Calendarul Greco-catolic:
Cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie
Calendarul Romano-catolic:
Ss. Marius și Marta, soți m.
Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic
 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro