29 Iun. 2017 10:25

Ce spun românii despre majorările salariale pe care le primesc profesorii, comparativ cu angajații primăriilor: „Nu este echitabil” / „Să fie plătiți în funcție de rezultate”

Distribuie

Ce spun românii despre majorările salariale. Profesorii primesc majorări de până la 20%, în timp ce angajatii primăriilor de până la 50 %. Libertatea a lansat o dezbatere pe acest subiect pe pagina de Facebook Libertatea, iar părerile românilor au fost împărțite. Dacă unii consideră că profesorii merită să primească mai mulți bani, alții invocă rezultatele slabe la examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională, ori numărul de zile libere pe care aceștia le au într-un an. 

Legea salarizării unitare a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, iar aceasta va intra în vigoare de la 1 iulie 2017, dar efectele reale se vor simți de abia de la începutul anului viitor. Toate majorările se vor face etapizat, până în 2022.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor primi o majorare de 25% față de nivelul indemnizațiilor din decembrie 2017.

Prin excepție, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali ar crește de la 1 martie 2018 la nivelul stabilit pentru 2022, adică la nivelul maxim, iar cele din învățământ s-ar majora cu 20% față de nivelul acordat pentru februarie 2018, tot până în martie 2018 (inițial, procentul de creștere era de 50% față de nivelul lunii decembrie a acestui an).


Adevărul despre teroarea prin care trecea la școală profesoara din Galați moartă în timpul Bacalaureatului


Conform prevederilor, profesorii primesc majorări salariale de până la 20%, în timp ce angajatii primăriilor, până la 50 %, în condițiile în care primii au pe mână viitorul copiilor noștri, iar ceilalți fondurile europene… Așadar, nemulțumirea dascălilor care au tot amenințat cu greva în ultima perioadă este justificată de cuantumul majorărilor pe care le aduce Legea salarizării. Vezi aici Legea salarizării unitare, pe înțelesul tuturor!

De altfel, mulți români și-au spus părerea despre majorările salariale, în special frustrările legate de această lege, pe pagina de Facebook Libertatea. Părerile au fost împărțite. Unii dintre cititori consideră că profesorii merită să le fie răsplătite eforturile printr-o majorare de salariu, în timp ce alții invocă rezultatele slabe la examene sau faptul că unii dascăli dau meditații în particular.

Ce spun românii despre diferențele salariale. Iată câteva dintre comentariile lor:

 • Da. Mi se pare corect, deoarece profesorii își mănâncă toți nervii cu elevii și răsplata care e? Zero, nimic! Nici măcar o floare, la început sau la sfârșit de an școlar. De respect, nici nu mai vorbim
 • „În primării se doarme. Acolo se intră pe pile, în condițiile în care unii angajați habar nu au ce trebuie să facă. Sunt oameni nepotriviți la locuri nepotrivite”
 • „Dăscălii au pe mână soarta copiilor, angajații primăriilor soarta orașelor, doctorii soarta noastră. Nu există ideea să merite mai mult unul ca celălalt. Problema e generală: salarii mici, peste tot. Comparația între meserii nu își are rostul”
 •  „Nu este echitabil. Dăscălii pregătesc elevii, care vor fi viitoarea generație. Deci, trebuie să fie renumerați pe măsură”
 • „Bugetarii au drepturi, cei care lucrează la privat nu”
 • „Dăscălii au fost mereu ‘oaia neagră’ a bugetului”
 •  „Să fie plătiți în funcție de rezultate”
 •  „Se mai întamplă și ceva normal în țara asta?”
 • „Ia să vedem rezultatele la examene! Acolo se vede rezultatul muncii de profesor. Și rezultatele sunt foarte slabe. Munca unora dintre profesori (să nu generalizam, pentru că există și mulți dascăli profesioniști) are eficiență zero”
 • „Nu că nu ar fi foarte importanți dascălii, dar mai întâi trebuie să-și și vadă de treabă, nu să mediteze în particular. Profesorii noștri din trecut nu procedau așa, făceau ce trebuie la clasă cu elevii”
 • „La câte zile libere, vacanțe și altele, profesorii nu merită niciun salariu”

EXCLUSIV/ Am aflat ce salariu are Victor Slav la Kanal D!  Suma e fabuloasă


 

Comentarii