27 Aug. 2015 17:28

Centralele clasice, scoase de pe piață! Libertatea îți spune ce schimbări te așteaptă de luna viitoare

Distribuie

Dacă de cardul de sănătate s-a tot vorbit în ultima perioadă, mai exact că fără el nu vei mai fi primit, de la 1 septembrie, în nici o unitate medicală din ţară, pe tema centralelor termice de apartament şi schimbările impuse de Uniunea Europeană nu s-a insistat prea mult. Dar, dacă vrei să-ţi cumperi centrală de apartament şi să o montezi luna viitoare, până nu e reluată furnizarea agentului termic, e bine să ştii că trebuie să îţi cumperi centrală termică în condensare.
Conform unei directive a Uniunii Europene, de pe 26 septembrie, pe piaţa locală nu vor mai putea fi importate modele convenţionale, ci doar “în condensare”. Acestea din urmă sunt mai puţin poluante şi mai economice.
“Centralele termice în condensare au o eficienţă de până la 108%, emisii reduse de noxe şi asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz”, ne-a spus Cătălin Drăguleanu, reprezentantul unei companii internaţionale specializate în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Se lucrează la o «taxă pe coş»

De cealaltă parte, cei care au deja o centrală nu trebuie să o schimbe, ci doar să se asigure că are reviziile la zi, aşa cum specifică legea.
Este important de ştiut că introducerea normativelor nu va avea impact asupra celor care au deja instalate centrale termice sau stocurile de produse deja existente la distribuitori', ne-a mai explicat Cătălin Drăguleanu. Nu e de neglijat nici faptul că aceste centrale sunt mai scumpe decât modelele clasice, dar din aceeaşi cantitate de gaze ele dau mai multă căldură, spun specialiştii.
Dacă centralele convenţionale cele mai ieftine costă 1.700- 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costă 3.300 – 4.000 de lei. Atenţie, însă, căci nu este exclus ca pentru centralele vechi şi mai poluante să fie introdusă o taxă, aşanumita taxă pe coş'. În această privinţă nu a fost nimic anunţat oficial. Pe de altă parte, de la 1 septembrie intră în vigoare reguli noi în construcţii.
Mai exact, toţi cei care vor să îşi construiască locuinţe vor fi nevoiţi să îşi angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor. În plus, odată cu începerea anului şcolar, bunicii ori alte rude care au în grijă copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate vor fi mai strict controlaţi de autorităţi, iar învăţătorii sau profesorii care au în clasă astfel de elevi şi-i văd că au probleme emoţionale ori şcolare vor fi obligaţi să anunţe asistenţii sociali.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Andreea Marin va suferi luna viitoare o intervenție chirurgicală
Loading...
Comentarii