Cine vor fi șefii comisiilor de control SRI și SIE? PNL și PSD și-au împărțit cele două comisii- surse

12 ianuarie 2017 13:16 De: ,

Cine vor fi șefii comisiilor de control SRI și SIE. În perioada următoare se vor stabili președinții a două comisii importante în Legislativ, cea pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI) și cea pentru controlul Serviciului de Informații Externe (SIE).

Conform algoritmului parlamentar, PSD și PNL și-au negociat cele două funcții. Astfel, șefia comisiei SRI rămâne la social-democrați, în timp ce comisia pentru controlul SIE va fi condusă de liberali.

Potrivit unor surse parlamentare, liberalii au dat deja un vot, în grupurile parlamentare, pentru susținerea lui Cezar Preda la șefia comisiei pentru controlul SIE. Acesta a fost membru în comisia SRI, în mandatul trecut.

Social-democrații vor păstra și în următorii patru ani șefia comisiei pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI). În legislatura trecută, comisia a fost condusă de Georgian Pop. Acum, pentru șefia comisiei se luptă, în interiorul PSD, atât Pop cât și colegul său, Gabriel Vlase.

Conducerea Parlamentului a decis, în ultima ședință, ca noua componență a celor două comisii pentru controlul SRI și controlul SIE să fie votată într-o ședință de plen comun. Comisia permanentă comună pentru exercitarea controlului parlamentar al activităţii SRI va avea o componenţă de nouă membri, iar Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE va avea cinci membri.

Se va mai constitui în noul Parlament și o comisie parlamentară a Revoluţionarilor din decembrie 1989, care va avea 11 membri.

Dragnea nu exclude o comisie de anchetă, după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță

Liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, nu exclude posibilitatea constituirii unei comisii de anchetă parlamentară pe tema afirmaţiilor lui Sebastian Ghiţă, el spunând că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, trebuie să se „exprime” în acest caz.

”Nu am stat conectat în fiecare zi la aceste dezvăluiri, le vedeam noaptea, când ajungeam acasă, dar este foarte posibil să nu se poată evita comisie de anchetă, este foarte posibil”, a spus Liviu Dragnea, în urmă cu două zile, la Antena 3.

Întrebat cum se va face lumină în acest caz, dată fiind implicarea unor oameni de la „vârful sistemului”, Dragnea a răspuns: „Cred că ministrul Justiţiei trebuie să se exprime la un moment dat, după ce termină cu aceste întâlniri. Trebuie să aibă un punct de vedere pentru că discutăm de un domeniu pe care nu îl conduce, dar cu care interacţionează totuşi, în baza Constituţiei, a legilor. Nu ştiu ce crede fiecare, dar nu se poate trece peste aceste lucruri, nu pot fi trecute la <şi altele>”.

Instanţa supremă a emis, marţi, un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri urmând să fie dat în urmărire internaţională, prin Interpol, potrivit unor surse judiciare.

Pe 5 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, după ce acesta a dispărut şi nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din Poliţie şi Parchete.

Mai multe înregistrări cu dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță au apărut, în ultima perioadă la România TV. Într-una din înregistrări, fostul parlamentar Sebastian Ghiță a spus că în ultimii 10 ani mai multor persoane li s-au făcut nedreptăți în justiție și că Traian Băsescu era la curent cu acestea. Sebastian Ghiță a difuzat o înregistrare audio care conţine un dialog ce ar fi purtat între Băsescu şi un interlocutor, în care fostul preşedinte a afirmat că ar avea înregistrări cu Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Camelia Bogdan.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro