MENIU CAUTĂ
15 Iul. 2002 21:00

Coloana vertebrala „remodelata” artificial

Distribuie

Printr-o interventie chirurgicala complicata, pustiului i-a fost indreptata coloana, medicii montandu-i un aparat special. La doar trei zile de la operatie, Laurentiu Mihailescu a chicotit de fericire cand a vazut ca se poate da jos din pat si merge fara probleme. Pustiul, care la toamna va incepe clasa a treia, si-a recapatat rapid increderea in propriile forte. Cand a vazut ca poate chiar sa alerge usor, le-a spus mamei si medicului ca niciodata n-a fost mai fericit. Laurentiu a trecut printr-o operatie care a durat in jur de cinci ore, cu increderea si curajul unui adult. Pentru a-i corecta malformatia, o "curbura" de 47 de grade a coloanei vertebrale, medicii i-au montat un aparat special: o tija, prinsa cu suruburi de cinci vertebre. "Operatia a fost o premiera in Romania atat din punct de vedere al complexitatii ei, cat si al gravitatii malformatiei de care suferea baiatul. Se poate spune ca e vorba despre prima spondilodeza complexa fixata cu instrumentar".

Operatia lui Laurentiu a fost de risc maxim

„Noi am mai realizat interventii de acest gen inca de acum trei ani, dar numai pe segmente limitate. In cazul lui Laurentiu, operatia a fost mult mai complicata, iar riscul a fost maxim, intrucat s-a lucrat pe coloana si pe toate vasele de sange vitale. Evolutia postoperatorie a baietelului este foarte buna, radiografiile aratand cat de bine s-a indreptat coloana”, ne-a spus doctor Gheorghe Burnei, seful echipei de chirurgi care a efectuat operatia.
Fara aceasta operatie, Laurentiu nu ar fi putut spera la o viata normala. Daca nu se intervine chirurgical, aceste malformatii avanseaza rapid si pot da alte complicatii, foarte grave. „Abia astept sa ma intorc acasa, sa ma joc cu prietenii”, spune Laurentiu. Si rade smechereste atunci cand il intreb de „un fotbal”.

Loading...
Comentarii