De vizitat la început de an: Maroc, Lisabona, Dubai

02 ianuarie 2016 23:45

Există locuri unde e cald şi bine, când la noi e frig şi urât afară. Dacă ai vacanţă la început de an şi vrei s-o petreci la soare, dar nu ai suficienţi bani pentru a fugi în paradisuri precum Thailanda ori Indonezia, încearcă Portugalia, Maroc sau Dubai. Consultantul în turism Carla Enea (foto) îţi spune ce poţi vedea şi vizita acolo.

Culorile ne iau ochii în Maroc, condimentele ne mută nasul din loc, obiceiurile ne lasă fără grai. Şi, indiferent dacă ajungem sau nu în libertinul Tanger, primul port al ţării, vântul ne duce ca gândul de-a lungul coastei, purtându-ne prin cosmopolita Casablanca sau prin porturilebijuterie, albe şi strălucitoare, de la Asalih şi Essaouira.
Oraşele imperiale Marakesh şi Fez atrag ca un magnet vizitatorii, aşa cum ştiu să o facă de secole. Străzile şerpuitoare ale vechilor medine au destule surprize în jurul fiecărui colţ. Dincolo de zgomotul urban, ruinele romane şi văile dramatice au un farmec aparte.
Iar dacă avem chef să evadăm, Munţii Atlas, cu cărările lor fără de sfârşit între satele berbere şi cel mai înalt vârf din nordul Africii (Jebel Toubkal), sunt obişnuiţi cu ghetele excursioniştilor.
Dacă preferăm să se mişte altcineva în locul nostru, urcăm pe şaua unei cămile şi călărim direct în Sahara, ca să prindem apusul peste oceanul de nisip…
Din tramvai ai parte de cele mai frumoase privelişti
Farmecul Lisabonei stă în diversitatea culturală, în amestecul de vechi şi nou, sărăcie şi opulenţă, excentricitate şi mândrie. Oamenii au frunţile descreţite, râd, zâmbesc, dansează şi cântă pe străzi.
Turul oraşului e minunat, dar dacă nu ai buget pentru opţionalul făcut cu o agenţie de turism, ia tramvaiul vechi cu numărul 28 de la Basilica da Estrela. Ruta de la Campo Ourique la Martim Moniz se face în 45 de minute. O călătorie plină de privelişti tulburătoare şi urcuşuri pe lângă prăpăstii.
Punctul forte este huruiala cu care urcă spre Alfama, când pasagerii se înclină periculos peste ferestre încercând să prindă poza perfectă în dreptul locului numit Miradoura de Santa Luzia (unde panorama oferită este senzaţională). În drum, vei admira Catedrala Se şi mănăstirea São Vicente de Fora. Totul pentru 1,35 de euro.
Acvariu, patinoar, souk de aur – toate într-un mall
În Dubai, totul te va năuci, mai ales dacă ajungi pentru prima oară. Aşa mi s-a întâmplat mie în ianuarie 2011. Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, se inaugurase de puţină vreme, transformând emiratul arab într-una dintre cele mai pe val destinaţii. N-am avut emoţii, ştiam că ajungem într-un paradis… aproape SF.
Ce ne-a plăcut? Hotelul cu servicii impecabile şi Dubai Mall – o atracţie turistică în sine, căci, în afară de shopping, acolo se află cel mai mare acvariu acrilic din lume, cel mai mare souk de aur dintr-un centru comercial, un patinoar cu alură olimpică şi nenumărate locuri de joacă.
În plus, tot din Dubai Mall am putut intra în Burj Khalifa, după ce ne-am făcut programare, iar viteza cu care s-a derulat mica noastră expediţie… ne-a dat pe spate.

Oferte:

Bilet avion – 249 euro, Marrakesh/Tanger – 369 euro, bilet avion Casablanca – 377 euro, bilet avion Porto – 238 euro, bilet avion Insulele Azore – 325 euro; tariful include taxele de aeroport. Detalii pe www.flytap.com.
8 Martie în Lisabona – de la 685 euro/persoană, avion, zbor direct cu TAP Portugalia, 5 nopţi cazare cu demipensiune în hotel 4*, transferuri, asistenţă, tur de oraş, însoţitor român. Detalii la Gulliver Tours (www.gullivertours.ro), 0217947507.
Valentine în Dubai – de la 671 euro/persoană, avion, transferuri, 7 nopţi cazare cu mic dejun în hotel de 3*, asistenţă turistică. Detalii pe www.besttourism.ro, tel. 031.226.33.25.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro