30 Oct. 2015 21:45

Delicii cu gutui

Distribuie

Tartă

60 min, aprox 15 lei
Ingrediente blat: 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină.
Umplutură: 3 mere, 3 gutui, 4 linguri de zahăr, 1/2 l apă, 2 plicuri de gelatină,  pudră de scorţişoară, margarină pentru uns forma.
Se bat ouăle cu zahărul până devin cremoase. Se adaugă făina. Se unge o formă de tartă cu margarină şi se toarnă compoziţia de aluat. Se dă la cuptor la foc mic până se rumeneşte uşor. Într-o crăticioară se adăugă apa, zahărul şi scorţişoara, după gust, şi se pun la fiert cu merele şi gutuile tăiate felii. După ce s-au înmuiat se scot de pe foc şi se lasă să se răcească, apoi se pregăteşte gelatina conform indicaţiilor de pe plic şi se încorporează şi ea. Umplutura se adaugă peste blat şi se dă la rece pentru una-două ore.

Peltea

120 min, aprox 13 lei
Ingrediente: 1 kg de gutui, 1 kg de mere roşii (ionatan), 1 kg zahăr, 1 l zeamă în care au fiert gutuile,  esenţă de vanilie.
Se poate face din gutui întregi sau din coji şi mijloc. Gutuile se şterg de puful de pe ele şi se taie în felii împreună cu coaja şi sâmburii; la fel şi merele. Se fierb împreună, cu apă rece (care să depăşească nivelul lor cu 3-4 cm) şi se lasă până se înmoaie bine, fără să se amestece. După aceea, se deşartă într-o strecurătoare pe care s-a aşezat un şervet dublu din tifon. Lichidul se cântăreşte. La 1 l lichid se pune 1 kg de zahăr. Sucul şi zahărul se amestecă şi se lasă să fiarbă până când se leagă ca pentru şerbet. După ce este gata se pune fierbinte în borcanele.

Cu pui

90 min, aprox 25 de lei
Ingrediente: 4 pulpe de pui întregi, 3 gutui, 3 cepe, 4 căţei de usturoi, 4 linguri de ulei. Sos: 100 g zahăr, 1/2 pahar de apă, două foi de dafin, coriandru, o lingură de făină, sare, piper, zeama de la două portocale, zeama de la o lămâie, 500 ml vin roşu.
Se condimentează carnea cu sare şi piper, foi de dafin, coriandru. Între timp se curăţă ceapa şi usturoiul şi se taie mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se pun pulpele taiate în două. Se rumenesc uşor, pe ambele părţi. După ce s-au prăjit, se scot şi se pun deoparte. Gutuile se taie în sferturi şi se curăţă de seminţe. Se taie apoi în felii subţiri. Se prăjesc şi ele până se rumenesc în uleiul în care s-au prăjt pulpele, după care se adaugă din nou carnea, adăugându-se şi puţină apă. Cât timp se prăjesc, se prepară un sos caramel din zahăr şi 1/2 pahar de apă, făina, sucul de portocale, de lămâie şi vinul. Se toarnă sosul peste carne şi peste gutui, se acoperă şi se dă la foc potrivit circa 10 minute. După ce au fiert, se pun într-o tavă şi se bagă la cuptor până se rumenesc.
 

Loading...
Comentarii