27 Ian. 2007 17:33

Dermatofitoza

Distribuie

Dermatofitoza este o afectiune de natura fungica produsa de Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes, M. Gypseum, dar si alte specii, cu o perioada de incubatie de 7-30 de zile, ce afecteaza pielea, firul de par, unghiile atat la caine, cat si la pisica.

Se manifesta mai ales la exemplarele tinere


Se manifesta mai des la exemplarele tinere, imunodeprimate, in tratament cu corticosteroizi. Se transmite prin contact cu animalul bolnav sau cu suprafete care au venit in contact cu acesta. Nu orice contact sau prezenta a acestor microorganisme determina aparitia semnelor clinice, avand o evolutie inaparenta. De multe ori dermatofitoza se poate asocia cu o infectie de natura bacteriana, ducand astfel la complicarea leziunilor, necesitand un tratament complex.

Semnele clinice includ depilare de diferite intensitati, eritem, crustizare, prurit, hiperpigmentare si chiar leziuni granulomatoase.

Diagnosticul se realizeaza prin semnele clinice coroborate cu examinarea cu lampa Wood, examinare microscopica si examen cultural.

Aceasta afectiune trebuie diferentiata de dermatita miliara, foliculita, furunculoza, demodecia (raie), dar si afectiuni cutanate alergice.

In tratamentul acestei afectiuni se folosesc medicamente precum griseofulvina, ketoconazol, enilconazol, itraconazol. Tratamentul este de lunga durata si nu trebuie intrerupt la imediata disparitie a semnelor clinice.

Dermatofitoza, in anumite conditii, se poate transmite la om, de aceea recomandam consultarea medicului veterinar pentru a trata corespunzator si a limita riscul raspandirii afectiunii. Solicitati obligatoriu medicului veterinar  examinarea animalului cu lampa Wood.


Liviu Harbuz
DVM Ph. D


(Asteptam intrebarile dv. la adresa: urgente_veterinare9331@yahoo.com. Telefon urgente veterinare – Bucuresti 9331)

Comentarii
← Inchide