Ideea s-a născut în mintea lui Ivan Patzaichin şi a lui Teodor Frolu acum şase ani, cu ocazia Olimpiadei din Marea Britanie. Atunci, una din staţiile metroului londonez a primit numele marelui campion.

“Atunci, împreună cu Ivan am zis că ar trebui să aducem canotca noastră şi pe Tamisa. A fost un gând, a fost o idee pornită atunci. Ce facem noi la Tulcea, Festivalul Bărcilor, există şi la Londra, Festivalul Tamisei, şi aşa a încolţit ideea”, îşi aduce aminte Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin.

Prinţul Charles, admirator al lotcii

O contribuţie importantă a avut şi prinţul Charles, care a văzut o lotcă expusă la Muzeul Satului. I s-a părut foarte interesantă şi le-a spus lui Ivan Patzaichin şi Teodor Frolu că şi în ţara lui meşteşugul construcţiei bărcilor de lemn este pe cale de dispariţie.

Concurs pescăresc de canotcă, la Tulcea

“Noi, românii, avem o mândrie din asta foarte puternică legată de lucrurile pe care le avem, dar nu e foarte practică şi atunci ai nevoie să-ţi spună unul de afară: măi, lucrul ăla e foarte important pentru voi şi noi îl apreciem foarte mult”, spune Doru Frolu. El vrea ca evenimentul de la Londra să îi impulsioneze şi pe români în a căuta tradiţiile din Deltă.

“Flotila Centenar” este formată din şase bărci, care reprezintă şi sunt denumite după cele şase regiuni istorice. Ea va participa la cel mai important eveniment dedicat bărcilor din lemn din Martea Britanie: Marea Cursă Fluvială, o competiţie de 42 de kilometri, la care participă anual 2.500 de entuziaşti din zeci de ţări.

Ivan Patzaichin, alături de Teodor Frolu, la Rowmania FEST 2018

“42 de oameni trebuie să tragă la vâsle. Mizăm pe românii din Marea Britanie, dar mizăm şi pe britanici, pentru că mi se pare drăguţ să ai nişte britanici care vor vâsli pentru România”, a spus Teodor Frolu. Deja s-au înscris 4-5 britanici în această competiţie, care vor vâsli pentru România.

Singurul constructor de bărci tradiţionale din Deltă

Bărcile sunt cu adevărat speciale. Au fost construite de la zero în atelierul lui Paul Vasiliu, singurul marangoz din Delta Dunării.

“Am lucrat nouă luni de zile la acele ambarcaţiuni, dar într-un ritm intens, alert, fără pauze”, a povestit el pentru Libertatea.

Paul Vasiliu şi Ivan Patzaichin

Paul Vasiliu a învăţat să construiască bărci din pasiune. Şi-a petrecut o mare parte din viaţă în jurul şi în interiorul Deltei. A văzut cum tradiţionala lotcă dispare încet din peisajul local. Are acest lucru în comun cu Ivan Patzaichin. Aşa s-a născut canotca, un “hibrid” care îmbină forma lotcii tradiţionale şi avantajele canoei.

“Sarcina primită a fost să creez o barcă uşoară, sprintenă, frumoasă, care să poată fi numită bicicleta apelor. La noi, Delta a ajuns să fie plină de şalupe cu motoare foarte puternice, care merg cu viteză foarte mare, ca maşinile pe autostradă, şi Ivan a avut ideea care să creeze o alternativă”, explică marangozul.

Competiţia “The Great River Race” va avea loc în acest weekend, la Londra. “Flotila Centenar” va putea fi admirată însă şi în România între 21 şi 23 septembrie.

Citeşte şi: VIDEO/Culele, construcțiile care au istoria scrisă în ziduri, sunt în pericol să dispară. Povestea caselor atacate de Pazvante Chioru și folosite ca loc de întâlnire de regina Maria și ministrul Duca

Urmărește-ne pe Google News