UPDATE Guvernul poate da Ordonanțe simple, în vacanța parlamentară; CCR a respins sesizarea Opoziției

12 ianuarie 2017 13:00 De: ,

Guvernul poate da Ordonanțe simple, în vacanța parlamentară. Curtea Constituțională (CCR) a respins, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Opoziției, prin care se dorea blocarea Executivului, și semnată de parlamentari de la PNL, PMP și USR.

UPDATE ora 13.00 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a salutat decizia Curţii Constituţionale cu privire la legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. El i-a invitat pe liberali să construiască, împreună cu PSD, o viaţă mai bună pentru români.

„Salut decizia de astăzi a Curţii Constituţionale! Încă o dată, se demonstrează faptul că PNL înţelege să blocheze orice proiect benefic românilor în numele unui război politic generat tot de ei. Îi rog să înţeleagă că s-a încheiat campania electorală. Îi invit să construim împreună o viaţă mai bună pentru români şi nu să blocăm România„, a scris Dragnea, pe Facebook.

”Criticile din contestație nu sunt întemeiate. Criticile în ceea ce privește Regulamentul nu sunt chestiuni de constituționalitate și chestiuni pe care să le verifice CCR. În privința celorlalte critici, că ar fi fost abordate probleme de lege organică, nici acestea nu sunt întemeiate pentru că din cuprinsul proiectului de lege nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni”, a declarat la finalul ședinței Curții Constituționale, președintele instituției, Valer Dorneanu, despre respingerea sesizării Opoziției, în cazul legii de abilitare a Executivului de a da ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare.

Opoziția a atacat Legea de abilitare a Executivului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost trimisă judecătorilor constituționali săptămâna trecută. Opoziţia susţinea că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.

Liberalii precizau în documentul transmis CCR că, ”dacă cei din Guvern vor să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât dețin majoritatea parlamentară și pot emite oricând Ordonanțe de urgență”.

”Parlamentarii PNL au inițiat și depus sesizarea referitoare la neconstituționalitatea proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, sprijinindu-se pe argumentele invocate de Consiliul Legislativ. Astfel, proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului. Cu această ocazie, atragem atenția asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă ”blocare a activității” Guvernului generată de acest demers al PNL”, afirmau cei de la PNL.

În plus, PNL mai afirma că Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR.

Parlamentul a adoptat, în urmă cu o săptămână, într-o singură zi, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, cu 150 de voturi “pentru” şi 83 de voturi “împotrivă” în Camera Deputaţilor şi cu 76 de voturi ”pentru” şi 35 de voturi ”împotrivă” în Senat.

Pentru ca Guvernul să poată emite ordonanțe simple săptămâna aceasta, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului au convocat Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 9-31 ianuarie. Astfel, teoretic, parlamentarii lucrează în această perioadă în comisii și în teritoriu.

În urma deciziei CCR de joi, convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară nu se mai justifică.

Sursa Foto: www.gov.ro

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro