22 Feb. 2008 19:44

Iata cine a devenit roman

Distribuie

Emotii mari, ieri, la Institutul National al Magistraturii pentru 143 de persoane din toate colturile lumii. Acestea au depus juramantul pentru obtinerea cetateniei romane. Cu toate ca ceremonia a fost foarte simpla, adica au rostit cu totii: ‘Jur sa respect legile tarii’, cei mai multi tremurau de emotie.

In sala se aflau chiar si copii, unii de cateva luni, in bratele mamelor sau tatilor care de ieri sunt romani.

Cei care de astazi au pe cartile de identitate cetatenia romana sunt din Republica Moldova – 86, din Ucraina – opt, din Rusia si Siria – cate sapte, din Irak sunt sase, din Serbia si Turcia cate patru, din Iordania – doi, din Albania, Yemen si Namibia cate unul si alti 16 din alte tari. l Lidia Bobes


„Am fost apatrid, acum am si eu o tara”


‘Am fost apatrid,  iar acum am si eu o tara, sunt romanca’.
Sunt cuvintele unei studente de 21 de ani, pe nume Virginia Usiku. S-a nascut in Romania din parinti studenti namibieni. Cand fata avea doar cativa ani, mama sa a murit, iar tatal, pentru ca in Romania nu-si mai gasea locul, bantuit de amintirea femeii pe care o iubise, s-a intors in tara natala, unde acum lucreaza ca inginer.

Virginia a ramas in Romania, a nimanui… Din aceasta cauza a devenit apatrid.

Spune ca nu-i pare rau ca a fost lasata aici, mai ales ca pana acum s-a aflat in grija statului nostru, care i-a pus la dispozitie chiar si o casa in cartierul bucurestean Crangasi. Este studenta in anul ll la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, Facultatea de Kinetoterapie, si spera ca in curand sa-si intemeieze si ea o familie.


E bucurestean de 25 de ani


Stomatologul de origine libaneza  Joseph Hage Moussa are 45 de ani, iar din 1983 se afla in tara noastra. Sta in Bucuresti, este casatorit cu o romanca si are doi copii. Pentru el, obtinerea cetateniei a fost ca o recunoastere a faptului ca de 25 de ani este roman. Se duce destul de des in Liban, insa tot mai bine se simte aici, deoarece spune ca tara noastra i-a intrat in sange si nu mai stie sa gandeasca decat romaneste.


Pana la 70 de ani a fost rusoaica


Liudmila Cerepenicova are 70 de ani, din care 45 i-a petrecut in Romania. S-a nascut la Moscova, iar dupa ce s-a maritat a venit dupa sotul sau la Bucuresti. A lucrat ca inginer si a contribuit la constructia mai multor hidrocentrale din tara noastra. Pe timpul lui Ceausescu n-a vrut cetatenia romana pentru a se putea deplasa cand dorea la Moscova, acolo unde-si lasase mama. Acum e pensionara, averea si-a lasat-o fetei, care este pictorita, si s-a retras la Valenii de Munte. Pentru ca toti membrii familiei sale sunt romani, a dorit si ea cetatenia.


Aici si-a gasit fericirea


Yacine Baurhil are 36 de ani, vine din Maroc si este medic ginecolog in Constanta. De 16 ani se afla in tara noastra, mai intai ca student, apoi a urmat rezidentiatul, iar acum are un cabinet medical foarte cautat pe malul marii. A vrut sa-si ia cetatenia romana deoarece, spune el, in tara noastra s-a format ca medic, ca om si tot aici si-a gasit fericirea. De 5 ani este casatorit cu o romanca cu care are si un baietel de 4 ani. Yacine se declara multumit pe plan profesional si de-a dreptul incantat de romance, pe care le considera frumoase foc.

Loading...
Comentarii