MENIU CAUTĂ
07 Apr. 2013 16:30

„La 25 de ani aveam deja strânşi 4.000.000 $” | Interviu EXCLUSIV cu omul de afaceri interesat de preluarea Rapidului

Distribuie

Libertatea: Înainte să apară zvonul că intenţionaţi să cumpăraţi Rapid, nu prea se auzise de dumneavoastră.
Gruia Stoica: Dacă tot am devenit atât de interesant, lumea ar trebui să ştie că sunt o persoană căreia nu-i place publicitatea. M-am născut în satul Toflea, din Galaţi, şi provin dintr-o familie de oameni de afaceri. Sunt un om cu obiective înalte şi mereu am muncit mult până le-am atins. Muncesc de la ora 9.00 la 21.00, cot la cot cu cei 9.000 de angajaţi ai mei.
Spuneţi-ne câte ceva despre familia dv. Ştim doar că aveţi un frate, Vasile. Sunteţi căsătorit? Aveţi copii?
Nu sunt căsătorit. Da, am copii. Fete. Şi acum vreau să fac trei băieţi (râde).
Vă mai amintiţi când aţi făcut primii bani “adevăraţi”?
Prima “afacere” am făcut-o pe la 8-9 ani, de Sfintele Paşti, când am improvizat un fel de carusel, în jurul căruia s-a format imediat un parc de distracţii pentru toţi copiii din sat. Eram “plătit” în ouă şi cozonaci, pe care bunicul le dădea apoi de pomană nevoiaşilor. Dar câştigurile adevărate au venit la scurt timp după ce am intrat în afaceri, în 1990. Până la 24- 25 de ani aveam deja strânşi patru milioane de dolari, pe care am continuat să îi investesc.
Asta înseamnă că aţi intrat foarte devreme în afaceri. Ştiu că aţi făcut şi sport de performanţă. Cum aveaţi timp pentru ambele activităţi?
În liceu am fost campion naţional la atletism, semi-fond, 4X400 metri ştafetă, după o pregătire care a durat doar şase luni. Sportul de performanţă a avut un impact major în formarea mea ca om de afaceri, pentru că am învăţat să tratez afacerile ca pe o competiţie. În afaceri, la fel ca în sport, contează rezistenţa pe care o ai, dar şi viteza de reacţie.

Joacă fotbal cu demisiile pe masă

Aţi jucat şi fotbal?
Fotbalul mi-a plăcut dintotdeauna. Am jucat, am fost coordonator de joc. Am avut şi echipa mea, între 1991 şi 1994, am jucat, de asemenea, la juniorii unor echipe care au evoluat în diviziile B şi C, din Brăila. Joc şi acum cu mare plăcere, ori de câte ori am ocazia, alături de oameni din firmă. Jucăm cu demisiile pe masă. (Râde)
Şi iată că, după mai bine de 20 de ani, vă întoarceţi la dragostea' din tinereţe. Sunteţi în discuţii pentru preluarea clubului Rapid. Ce v-a determinat să faceţi această mişcare?
Domnul Copos m-a invitat, prin domnul Andone, la o întâlnire, una chiar interesantă, dar deocamdată nu e nimic pe hârtie.
Cum l-aţi cunoscut pe Ioan Andone? Noi ştiam că prin intermediul unui director general al dumneavoastră, care e din Hunedoara, fost coleg cu soţia domnului Andone.
Este real. În Hunedoara am o fabrică de vagoane: Reva – Simeria. Sunt onorat că printre prietenii mei pot să-l număr pe Ioan Andone, un nume mare din fotbalul românesc.
Are vreo legătură faptul că desfăşuraţi afaceri feroviare cu intenţia de preluare a Rapidului? V-aţi gândit să faceţi un sondaj printre propriii angajaţi, să vedeţi câţi ţin cu această echipă?
Nu am făcut un sondaj, dar este o idee care trebuie luată în calcul. Oricum, fără acordul sindicatului nu voi face pasul către lumea fotbalului.

Îl admiră pe Ivan Patzaichin

Deşi este interesat să investească în fotbal, sportivul pe care Gruia Stoica îl apreciază cel mai mult a practicat altă disciplină: canotajul. Ivan Patzaichin! L-am respectat mereu pentru munca, seriozitatea şi determinarea cu care a tratat sportul', a răspuns omul de afaceri când l-am întrebat dacă are vreun sportiv sau vreun fotbalist pe care l-a apreciat în mod special de-a lungul timpului. Supranumit Amiralul', Patzaichin (63 de ani) a fost de patru ori campion olimpic şi de nouă ori campion mondial la caiac-canoe.
Citiţi mâine în ce stadiu sunt negocierile dintre Gruia Stoica şi George Copos

Loading...
Comentarii