MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 18:57

Ministerul Educației Naționale face precizări privind evaluările psihologice ale cadrelor didactice, după crima din Timișoara

Distribuie

Ministerul Educației Naționale face precizări privind evaluările psihologice ale cadrelor didactice, după crima din Timișoara. Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic.

Educatoarea din Timișoara care și-a înecat fetița de numai patru anișori, după ce i-a tăiat venele, n-a avut niciodată probleme de comportament care să arate că ar putea recurge la un asemenea gest. Marți, Oana Neț și-a ucis copila după o ceartă cu soțul, după care a încercat să se sinucidă cu erbicid. Acum, femeia este Psihiatrie. Educatoarea din Timișoara nu mai fusese testată psihologic de șase ani.

Ministerul Educației transmite că obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011. Astfel, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ.

Reprezentanții firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată. La indicația medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituțiile de învățământ poate fi supus și unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor. În același timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevede următoarele.

„Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei', precizează Ministerul Educației Naționale.

Totodată, conform prevederilor legale aplicabile, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical. Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet. Aceeaşi prevedere se aplică, în mod similar, funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi personalului din unităţile conexe învăţământului.

Citește și

Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 11 decembrie 2018
Loading...
Comentarii