15 Iun. 2017 20:24

Marea Neagră a devenit turcoaz. NASA dezvăluie care sunt cauzele

Distribuie

O fotografie publicată zilele trecute de NASA dă peste cap tot ce știam despre Marea Neagră. Acum marea a devenit turcoaz și seamănă tot mai mult cu Mediterana și alte mări exotice decât cu marea numită ”Neagră” deoarece atunci când scufunzi un obiect în apă acesta devine negru.

Imaginea realizată din spațiu arată însă Marea Neagră turcoaz, iar specialiștii spun că acest fenomen, care se produce în general în a doua parte a verii se datorează prezenței fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă.

Fotografia a fost realizată cu instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua pe data de 29 mai. Imaginea este de fapt un mozaic, compus din mai multe fotografi realizate atunci când satelitul a trecut deasupra Mării.

Marea Neagră a devenit turcoaz

Fitoplanctonul reprezintă organisme plutitoare, microscopice, care se alimentează cu lumina soarelui și substanțe nutritive dizolvate. Aceste substanțe sunt aduse în Marea Neagră de apele Dunării și a Niprului care se varsă aici. În general, fitoplanctonul susține pește, crustacee și alte organisme marine, dar în cantități mari, acesta poate duce la eutrofizare – pierderea de oxigenului din apă – ceea ce duce la sufocarea vieții marine.

Cel mai frecvent tip de fitoplancton prezent în Marea Neagră este planctonul microscopic cocolittofore care este placat cu carbonat de calciu alb. “Expansiunea acestuia în luna mai a făcut ca în luna iunie Marea Neagră să ajungă la un nivel maxim de strălucire”, a explicat Norman Kuring, om de știință de la NASA, Goddard Space Flight Center.

Transformarea Mării Negre de anul acesta este cea mai puternică din 2012 încoace, explică Kuring.

Loading...
Comentarii