MENIU CAUTĂ
15 Apr. 2018 09:00

EXCLUSIV/Sergiu Nicolaescu se lăuda că e tare la box, dar era praf! Fostul cascador Vasile Popa l-a dat de gol

Distribuie

Noi dezvăluiri despre Sergiu Nicolaescu. Era praf la box! Regizorul să dădea pugilist talentat, dar, în realitate, era antitalent. Ne-a dezvăluit acest lucru Vasile Popa, cascador și om apropiat de Sergiu Nicolaescu. Regretatul regizor, care a semnat 54 de filme și 27 de coproducții, ar fi împlinit în acest weekend 88 de ani.

Printre multele rolurile interpretate de Sergiu Nicolaescu (1930-2013) a fost și acela de boxer. Un sport pe care fostul regizor susținea că-l practicase în tinerețe, înainte de a se dedica rugbyului. În filmul Ringul' (1984), Sergiu Nicolaescu îl joacă pe Andrei, un pugilist amator, ajuns într-un lagăr de exterminare nazist, unde e obligat să boxeze, în calitate de partener de antrenament, cu un ofițer german. Peste ani, se reîntâlnește la Berlin cu torționarul său, cu care se va lupta în ring pe viață și pe moarte.

Pentru acest film, Sergiu Nicolaescu a luat lecții de box. Mai întâi, cu cascadorul și actorul Vasile Popa, fost pugilist la Dinamo. Numai că fostul sportiv a cedat nervos repede, lăsându-i locul antrenorului' unui fost boxer de performanță, Alec Năstac.

Doamne, ce m-am mai enervat cu Sergiu la filmul «Ringul»! El zicea că a practicat boxul în tinerețe, dar nu știa nimic. Sergiu era antitalent la box!', a rememorat, pentru Libertatea, Vasile Popa. Fostul cascador a adăugat: Nu avea nicio treabă cu boxul! Cât am lucrat cu el, n-a învățat nimic! Nu știa cum să țină garda, cum să dea un croșeu! N-am mai rezistat și am luat legătura cu Alec Năstac, boxer la Steaua. I l-am «cedat» lui pe Sergiu'.

Sergiu Nicolaescu a intrat în ring la 55 de ani

În acest film, Sergiu Nicolaescu a boxat în ring cu Vasile Boghiță, actor care făcuse box la Dinamo. Boghiță fusese pugilist. La o Dinamoviadă (n.r. – competiție organizată exclusiv pentru sportivii legitimați la cluburile Ministerelor de Interne din țările comuniste), a intrat în ring cu un neamț din Germania Democrată. Mamă, când i-a dat neamțul un pumn, l-a aruncat pe săracul Boghiță pe jos! Și-a revenit și, în patru labe, s-a îndreptat spre colțul lui. Antrenorul i-a strigat disperat: «Nu veni, mă, aici, stai acolo jos, că arbitrul trebuie să te numere!». Boghiță, fără să ridice capul din podea, a îngăimat, stârnind râsete în sală: «Nu, nu, eu sunt român!»', a mai povestit Popa.

Filmul Ringul', care fost urmărit în România de aproximativ 2,9 de milioane de spectatori, i-a mai avut în distribuție pe Marin Moraru, Marian Culiniac, Constantin Brînzea, Letiția Gabrieli, Iurie Darie și Sebastian Papaiani.

În total, filmele lui Sergiu Nicolaescu au avut peste 1 miliard de spectatori.

Năstac, profesorul de box' al lui Nicolaescu, a fost medaliat la Olimpiada din 1968

Alec Năstac a fost pugilist de top la categoria mijlocie

Alec Năstac, antrenorul' și consultantul lui Sergiu Nicolaescu pentru filmul Ringul', a fost un pugilist cu o carieră scurtă, dar fulminantă. A cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1968, la categoria mijlocie. De asemenea, a fost vicecampion mondial și dublu vicecampion european la această categorie. După ce s-a lăsat de box, a cochetat cu actoria, jucând în filmele Ringul' și Noi, cei din linia întâi', ambele regizate de Sergiu Nicolaescu. Despre Năstac, regizorul spunea: Era un tip foarte conștiincios și extrem de atent la ce avea de făcut. Parcă făcea actorie de când lumea!'.

Noi dezvăluiri despre Sergiu Nicolaescu: a învățat să stea în șa pe armăsarul Dacul'

Vasile Popa ne-a mai dezvăluit că Sergiu Nicolaescu nu știa să călărească atunci când a intrat în lumea filmului. Când a turnat Dacii' (1966), a intrat pentru prima oară și în pielea călărețului, luând lecții de echitație. Sergiu a învățat să călărească la filmul «Dacii». Atunci s-a urcat pentru prima oară pe un cal. Și-a cumpărat chiar un cal al lui, pe care l-a numit sugestiv «Dacul». Era un armăsar foarte frumos, de care Sergiu se atașase foarte mult. Îl ținea la studiourile Buftea', ne-a dezvăluit Vasile Popa.

Selim Pașa, alias Sergiu Nicolaescu, pe armăsarul Dacul'

După ce a-nvățat să călărească, Sergiu Nicolaescu și-a pus o serie de colegi să-i urmeze exemplul. În coproducția Cucerirea Angliei' (1982), cunoscută în România și ca Wilhem cuceritorul', regizată de Nicolaescu și de Gilles Grangier, au jucat Amza Pellea, Mircea Albulescu, Violeta Andrei, Marga Barbu, Marina Pricopie, Ovidiu Iuliu Moldovan, Corneliu Gârbea, Geo Dobre, Eniko Szilagyi, Ernest Maftei, Traian Costea, George Mihăiță, Ion Dichiseanu, Vladimir Găitan și Emil Hossu. Ultimii trei erau cavaleri normanzi, iar Mihăiță juca rolul bufonului ducelui de Normandia. Cei patru au fost puși de Nicolaescu să ia lecții de călărie, având în vedere rolurile pe care le interpretau. Mihăiță, Găitan și Hossu nu știau nici să stea în șa. Călăreau invers! Hossu a renunțat rapid. Când avea filmare pe cal, venea cu o sticlă de whisky să-i facem noi, cascadorii, scena respectivă', a rememorat, pentru Libertatea, Vasile Popa.


EXCLUSIV/Băieții de la Proconsul, între mâncare și biserică. Dragoș, liderul trupei, organizează un grătar la care se dezbate …Apocalipsa

Loading...
Comentarii