Piatră adusă din «Iad»! România a intrat în posesia unei roci scoase din cel mai adânc foraj făcut de omenire

08 ianuarie 2016 23:45

De anul trecut, România deţine, la Facultatea de Geologie Bucureşti, o bucată dintr-o rocă scoasă din scoarţa terestră de la 11,3 kilometri. Este o rocă unicat, ţara noastră nu mai are mostre geologice de la o asemenea adâncime – şi puţine ţări din lume au aşa ceva.

În anul 2010, a apărut în presa internaţională o infomaţie despre cercetătorii ruşi care au săpat o gaură foarte adâncă şi au auzit acolo strigăte omeneşti. Concluzia a fost că cercetătorii ar fi săpat până la Iad, aşa că au abandonat proiectul şi povestea s-a sfârşit în coadă de peşte.
Varianta ştiinţifică: este vorba despre cel mai adânc foraj din lume, de 12,26 de kilometri adâncime, făcut de ruşi în Peninsula Kola. Forajul, făcut în scop ştiinţific, a început în 1970 şi s-a oprit în 1992, deoarece temperaturile erau de 180 de grade – nu din cauza Iadului, ci a miezului cald al Terrei – iar forezele se îndoiau.
Roca a fost primită drept donaţie
De anul trecut, România deţine o rocă din acele probe, numite carote, de la adâncimea de 11,3 kilometri.
“Este singura rocă din România provenită de la o asemenea adâncime. Ne-a fost donată de domnul Valerian Ciobanu, din Republica Moldova, care a avut acces la acele cercetări”, ne-a spus dr. ing. Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro