MENIU CAUTĂ
05 Ian. 2016 15:30

Premierul Dacian Cioloş vrea ca toţi copiii din România să poată beneficia de educaţie

Distribuie

‘La grădinița din Podu Cristinii, comuna Potlogi am întâlnit astăzi copii veseli. Copiii sunt foarte încrezători în ceea ce privește viitorul și mi-au dat și mie energie cât pentru tot anul.
Știu că pentru unii părinți este mai dificil să-și trimită copiii la grădiniță, dar grădinița înseamnă o șansă în plus în viață pentru fiecare copil, o șansă care merită acordată și care răsplatește peste ani efortul oricât ar fi de mare', a declarat premierul Dacian Cioloș.
Programul ‘Fiecare copil în grădiniță’ începe astăzi. Felicitări celor ce au inițiat acest proiect si celor ce l-au susținut printr-o lege. Pregătim implementarea lui printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus azi în dezbatere publică.
Premierul a fost însoțit, în cadrul vizitei efectuate azi la grădinița din Podu Cristinii, de ministrul muncii, Ana Costea, și ministrul educației, Adrian Curaj.
Legea 248/2015, adoptată de parlament și promulgată de președintele României, transformă în program național programul-pilot Fiecare Copil în Grădiniță, inițiat în 2010 de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educației.
Obiectivele programului sunt reducerea abandonului școlar și a numărului de persoane care riscă să sufere de pe urma sărăciei şi excluziunii sociale.
În mod concret, Fiecare Copil în Grădiniță încurajează participarea la învățământul preșcolar al copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, proveniți din familii cu venituri lunare mai mici de 284 de lei/membru de familie, prin acordarea unui tichet social de 50 de lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță.
Potrivit unei estimări preliminare a Ministerului Muncii, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale, condiţionate de prezenţa la grădiniţă.
La elaborarea normelor de implementare a actului normativ menționat, care ar putea fi adoptate prin hotărâre de guvern, au colaborat Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii și cel al Educației, cu participarea reprezentanților Asociației OvidiuRo, grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului-Ministru.
Normele supuse dezbaterii publice încearcă să reproducă fidel mecanismul de funcționare a programului-pilot: acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența copiilor la grădiniță, educatorii vor ține prezența, iar copii elgibili vor fi identificați de primării. Întreg procesul a fost gândit cât mai simplu și flexibil, cu scopul de a facilita accesul copiilor la grădiniță.
 

Loading...
Comentarii