19 Ian. 2016 07:45 , de Bogdan Coroamă

PROGNOZA METEO: Nu am scăpat de ninsori! Ce ne aşteaptă în următoarele două săptămăni

Distribuie

Zona de sud şi sud-est a României a fost grav afectată de ninsorile abundente şi de viscol în ultimele zile, iar meteorologii nu au deloc veşti bune pentru zilele ce urmează, intervalul 20-31 ianuarie. Prognoza meteo până la finalul lunii indică un final de ianuarie cu ninsori şi temperature scăzute.
ÎN MUNTENIA, regimul termic va fi caracterizat de valori foarte scăzute, cu medii regionale ale maximelor de -7…-2 grade şi ger noaptea în toată regiunea, minimele urmând a fi de -16…-11 grade. O încălzire uşoară şi treptată a vremii se va produce după data de 25 ianuarie, astfel că temperaturile diurne sunt estimate a ajunge la valori medii de -2…2 grade, iar cele nocturne vor fi de -12…-7 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte în peroada 25 – 27 ianuarie.
LA MUNTE, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales noaptea, astfel că se vor înregistra maxime termice de -10…-8 grade şi minime de -18…-13 grade, în medie. După data de 25 ianuarie, temperaturile vor fi în creştere uşoară şi treptată până la valori medii de -7…-2 grade ziua şi -12…-8 grade noaptea. Ninsori slabe vor fi, pe arii restrânse, în data de 20 ianuarie, apoi probabilitatea de apariţie a acestora va creşte începând cu 24 ianuarie.
În BANAT, vremea se va menţine rece până în jurul datei de 25 ianuarie, media temperaturilor diurne urmând a fi de -2 …2 grade, iar nopţile vor deveni local geroase, cu valori de -10…-6 grade. Apoi este estimată o creştere a temperaturilor către valori pozitive ziua, în medie de 2…3 grade şi minime nocturne de -6…-3 grade, regim termic apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii ianuarie. Vor fi fulguieli pe arii restrânse în data de 20 ianuarie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte în cea de-a doua săptămână de prognoză, în special în perioada 24 – 26 ianuarie.
CRIŞANA va avea parte de o vreme rece, în special dimineaţa şi noaptea când local va fi ger, iar minimele termice vor fi în medie de -10…-6 grade. Temperaturile maxime vor fi de -2…1 grad, medie regională. Apoi se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, fiind de aşteptat valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, cu maxime de 2…4 grade şi minime de -6…-4 grade, medie regională. Vor fi ninsori slabe pe arii restrânse în data de 20 ianuarie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte în cea de-a doua săptămână de prognoză, în special în perioada 24 – 26 ianuarie.
ÎN TRANSILVANIA, vremea se va deosebit de rece, geroasă în cursul nopţilor, când minimele vor fi în medie de -17…-10 grade. La amiază temperaturile se vor menţine negative, cu maxime de -5…-3 grade. Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de -2…1 grad ziua şi -12…-8 grade noaptea. După data de 20 ianuarie va creşte probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare.
ÎN MARAMUREŞ, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va menţine rece, local geroasă în cursul nopţilor, când minimele vor fi în medie de -12…-8 grade. La amiază temperaturile se vor menţine negative, cu maxime de -4…-2 grade. Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de -2…2 grade ziua şi -8…-4 grade noaptea. După data de 20 ianuarie va creşte probabilitatea pentru ninsori temporare.
ÎN MOLDOVA, o vreme deosebit de rece va caracteriza prima săptămână a intervalului, astfel că la amiază se vor înregistra temperaturi negative, în medie de -6…-4 grade. Nopţile vor deveni geroase în toată regiunea, iar minimele vor fi de -14 şi -10 grade, medie regională. O creştere uşoară şi treptată a temperaturilor se va produce în a doua parte a intervalului, astfel că sunt estimate valori, în medie regională, de -3…2 grade ziua şi -9…-6 grade noaptea. Ninsori slabe se vor semnala pe arii restrânse la începutul intervalului şi, posibil, în perioada 24 – 26 ianuarie.
ÎN DOBROGEA, vremea va fi deosebit de rece pe parcursul primei săptămâni, astfel că la amiază se vor înregistra în medie -4…-2 grade, iar nopţile vor deveni geroase în cea mai mare parte a regiunii, cu minime de -12…-8 grade, medie regională. După data de 25 ianuarie, temperaturile vor fi în creştere uşoară şi treptată până la valori medii de -2…2 grade ziua şi -8…-4 grade noaptea. La începutul intervalului de referinţă vor fi ninsori slabe, pe arii restrânse, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte apoi în jurul datei de 26 ianuarie.
ÎN OLTENIA, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa, când minimele vor fi, în medie regională, de -13…-9 grade. La amiază temperaturile vor fi preponderent negative, cu maxime de -3…0 grade. Pentru partea a doua a intervalului de referinţă, este estimată o încălzire uşoară şi treptată a vremii, astfel că sunt de aşteptat valori medii de 0…3 grade ziua şi -8…-4 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare în perioada 25 – 27 ianuarie.

Loading...
Comentarii