MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 15:11 , de Ovidiu Matache

Protest la Parchetul Judecătoriei Galați al unui profesor de istorie. Bărbatul luase fictiv în spațiu 1.500 de moldoveni

Distribuie

Un profesor de istorie în vârstă de 43 de ani, din Galaţi, cercetat penal după ce a luat în spaţiu, în mod fictiv, într-o casă cu două camere, aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni, a protestat, marţi, în faţa sediului Parchetului. El a spus că este nemulţumit că doar el este anchetat în acest dosar, solicitând extinderea cercetărilor şi la Serviciul de Evidenţa Populaţiei.

Bărbatul, care a dus şi o pancartă pe care scria „Vreau extinderea cercetărilor în dosarul nr. 6269/P/17 faţă de cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi care fac buletine la moldoveni”, s-a postat marţi în faţa sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, spunând că este singurul cercetat în acest dosar.

El a spus că se numeşte Laurenţiu Maxim, este profesor de istorie, susţinând că sunt mulţi cei care iau în spaţiu cetăţeni moldoveni. Astfel, el consideră că vinovate sunt autorităţile care permit să se desfăşoare astfel de practici.

„Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile deoarece atât eu, cât şi alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate aceste acţiuni se fac cu ştiinţa autorităţilor. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales eu, cât şi alţi colegi de-ai mei care iau colegi în spaţiu au dat de două-trei ori pe an în ultimii şase ani note informative poliţiei cu privire la activitatea noastră. Mai mult, cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi cunosc foarte bine acest fenomen. Ne-au ajutat de multe ori pe mine, cât şi pe ceilalţi care iau moldoveni în spaţiu cu asistenţă juridică. În primul rând, banii aceştia ei nu mi-i dădeau mie, erau nişte intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile. Nu înţeleg atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu de ce eu din toată reţeaua asta locală am ajuns să fiu sub acuzare”, a spus bărbatul.

Directorul Serviciului de Evidenţa Populaţiei Galaţi, Silviu Bacalum, declară însă că practica luării în spaţiu a mai multor  persoane nu poate fi stopată de către angajaţii instituţiei. Mai mult, la locuinţa lui Lurenţiu Maxim ar figura, de fapt, că au fost luate în spaţiu aproape 3.000 de persoane.

„Noi, ca Serviciu de Evidenţa Populaţiei, nu avem cum să limităm. Sunt declaraţii pe propria răspundere a persoanelor care vin şi solicită întocmirea unui nou act şi, din păcate, sunt persoane care cu rea voinţă şi cu rea intenţie iau în domiciul contra cost mai multe persone. Este vorba mai exact de 2.909 persoane care figurează la acea adresă, 1.500 au fost probabil la început. Din punct de vedere moral este strigător la cer dar din punct de vedere al lucrătorului de la Evidenţa Popopulaţiei noi nu avem ce face”, a declarat Silviu Bacalum, directorul Serviciului de Evidenţa Populaţiei Galaţi.

Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, din Galaţi, a fost reţinut pe 22 ianuarie şi s-a ales cu dosar penal, după ce ar fi luat în spaţiu, în mod fictiv, într-o casă cu două camere, aproape 1.500 de cetăţeni moldoveni, potrivit unui comunicat al IPJ Galaţi transmis pe 23 ianuarie.

Bărbatul, care deţine o casă cu două camere în municipiul Galaţi, ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova, potrivit reprezentanţilor IPJ Galaţi, se preciza în comunicat. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 cetăţeni moldoveni, astfel încât aceştia să poată obţine cetăţenia română.

Cu ocazia unei percheziţii, poliţiştii au ridicat din casa bărbatului mai multe documente şi înscrisuri, precum şi sumele de 2.795 euro şi 700 lei. El a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, şi apoi pus sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată.

Citește și: ANCHETĂ / Controversatul afacerist Ariganello Pasqualino avea legături cu gruparea mafiotă ndrangheta. Se ascundea în lumea bună' din Alba Iulia

Loading...
Comentarii