14 Sep. 2017 11:55 , de Cătălin Lupășteanu

Radicalizatul din Roman, la 112: „Trimite mascații încoace să-i arunce două grenade să sară în aer” – dosar

Distribuie

Bărbatul din Roman reținut zilele trecute de DIICOT  și arestat preventiv de Curtea de Apel Iași pentru terorism, a dat dovadă de un curaj nebun: a sunat în luna martie la numărul unic de urgențe 112 și insista ca trupele antitero să vină peste el pentru a-l ridica, explicându-i operatoarei cum va detona o grenadă la momentul imobilizării sale.

Dosarul relevă că atitudinea bărbatului are la bază o serie de frustrări precum și un comportament deviant ce născut dintr-o serie de afecțiuni psihologice, constate de medici de specialitate pe durata deținerii sale în penitenciarul Neamț.

„N-am nicio urgență; Pregătiți zece-cinșpe mascați”

Așa a debutat discuția din luna martie a lui Cristian Bîrzu cu operatoarea de la 112. Acesta i-a spus femeii că vrea ca trupele antiteroriste să vină la domiciliul său, să-l ridice, moment în care el să se auto-detoneze cu două grenade când ofițerii sunt peste el.

„Operator: 112, ce urgență aveți? Alo, ce urgență aveți?

Cristian Bîrzu: Alo!

O: Spuneți, ce urgență aveți?

Cristian Bîrzu: N-am nicio urgenţă ! Pregătiţi zece – cinşpe mascaţi să vină peste mine…Bîrzu Cristian mă numesc… (neinteligibil). zece – cinşpe mascaţi am nevoie de la antitero să vină peste mine, asta vreau! Să le văd feţele aici când ajung la apartamentul meu, asta vreau … zece – cinşpe mascaţi…

Cristian Bîrzu: Urgenţă, vrei urgenţă?

O: da, ce urgenţă…?

Cristian Bîrzu: Pune așa…trimite anti-tero peste mine ca să sară fulgii din ei, cu toate trupele lor, cu abuzurile care le fac ei…Trimite-i încoace peste mine să –i arunce două, două grenade să sară în aer …(neinteligibil). Trimite mascații încoace…”.

Miezul urii, bătăile de la penitenciarul Iași

Deși radicalizat și extrem de furios, bărbatul pare să aibă în vizorul său o singură arie de perosane. Polițiștii. Cercetările procurorilor DIICOT relevă că ura extremă pe care Bîrzu a prins-o pe oamenii legii se trage de la niște pretinse bătăi pe care bărbatul le-ar fi primit pe vremea când era încarcerat la penitenciarul din Iași.

„Dar ce să fac…Nu știu încotro s-o iau. Văd că e miliția pe-aici, vreo trei mașini în fața blocului pe la mine… (înjură). Cred că mă iau de ei acușa. Îi chem sus, în casă. Cred că le fac o bucurie. Ăștia… la ăștia cred că li s-a urât cu viața și le arăt eu că …( înjură) Cu abuzuri de la mascații lor cu tot! Crede că-i iert ce mi-au făcut ei la Iași ? (înjură)”, spunea Bîrzu într-o discuție de-a sa.

În altă ordine de idei în dosar se arată că, pe durata executării pedepsei în Penitenciarul lași, Cristian Bîrzu a fost recalcitrant, s-a manifestat cu un comportament foarte violent, s-a impus ca șef de cameră și a fost diagnosticat cu afecțiuni psihice precum tulburare de comportament și psihopatie iritabil-impulsivă.

În urma evaluării psihologice efectuată la Penitenciarul Iași, concluziile psihologului au relevat că bărbatul a manifestat stări de risc privind gestionarea agresivității, iritabilitate, agresivitate verbală, decompensare psihică, gândire dihotomică, impulsivitate, atitudine revendicativă, agitație, toleranță scăzută la frustrare, protest, minimalizarea consecințelor acțiunilor sale, aderență la perseverența infracțională, considerând că sistemul penitenciar este vinovat de situația sa juridică.

Astfel în timpul în care s-a aflat în penitenciarul Iași bărbatul ar fi fost agresat pe fondul intervenției trupelor speciale pentru aplanarea protestelor, acesta fiind momentul în care a dobândit repulsia față de aceștia și implicit și sentimentul răzbunării.

Într-o discuție bărbatul arată mai voalat că ar fi fost bătut de gardieni pe vremea șederii la penitenciarul Iași:

„Cristian Bîrzu: Trimite mascații încoace! Ce-am…[neinteligibil] când am fost la Iași acuma, ce-am luat de la Iași, ferească Dumnezeu!

Domn: Ă?

Cristian Bîrzu: Mi-am luat ceva de la Iași. Eu mi-am adus încoace”, povestea bărbatul radicalizat.

„Le pregătesc o bombă; Eu nu mai vin la pușcărie”

Sentimentul răzbunării era viu și prezent în capul lui Bîrzu care discuta fără perdea la telefon despre cum le va face rău ofițerilor de poliție care vor veni să-l ridice pentru a-l duce la închisoare.

„Cristian Bîrzu: Da, e de la Gardă. …[expresie licențioasă] în morții lor! Eu le pregătesc o bombă! Eu nu mai vin înapoi la pușcărie! Păi!

Domn: [râde] Știu că ești nebun.

CB: Eu sunt conștient. Eu sunt aici, pe mine nu mă mai motivează nimic, mă, că dacă-mi dă mandatu’ ăsta mare, eu… [expresie licențioasă] în morții lor!

D: Îi omori!

CB: Cu tot cu ei. Patru, cinci mascați am luat cu mine și la revedere! O să auziți voi de mine!

D: Cum?

CB: O să auziți voi de mine ce-am făcut afară! Eu la pușcărie viu nu mai ajung!

……………………………………………………………………………………………………………………..

CB: Nu suport nici măcar…[cuvânt trivial] nimic, să le văd. Să mor, nu vreau nimic! Eu acuma mă concentrez pe cazu’ ăsta. La revedere! Nu-mi trebuie, frate! Am fost la, la mosc-…, la ăsta, la … aicea la… S-o făcut musulman. Știi că eu m-am convertit?

D: Da, te-ai pocăit.

CB: Nu pocăit, frate, convertit la musulmani!”, explica Bîrzu la telefon.

Frustrat că îmbătrânește

Una din frustrările lui Bîrzu, relevă dosarul în care a fost arestat, este aceea că îmbătrânește, că viața pe care a dus-o nu mai are sustenabilitate în climatul actual democratic și că din punctul său de vedere nu mai are nimic de pierdut dacă recurge la gestul extrem de a se auto-detona la venirea polițiștilor.

„Cristian Bîrzu: Şi-așa nu mai sunt bun. Cât mai trăiesc? …[expresie licențioasă] M-ajung toate din urmă. Bătăile și toate astea ne-ajung din urmă.

Domn: Aşa e. Ai dreptate aicea.

Cristian Bîrzu: Păi nu?! …[expresie licențioasă]

……………..

Cristian Bîrzu: Dă-le pace…[expresie licențioasă]! Da’ crede că mai am să stau?! Ce să fac? Ies la 50 de ani. Ce să fac afară la 50 de ani?! Ce…[expresie licențioasă] să fac la 50 de ani afară? Rupt, distrus, mai iau și vreo bătaie pe la pușcărie iară, de la mascați… Ce…[expresie licențioasă] să mai fac eu afară?!

………………

Cristian Bîrzu:…. Hai, dom’le, să-i ex terminăm pe rând! Îi facem și-i lucrăm psihic! Îi lucrăm, ca să se omoare singuri. Păi, stai așa, stai ca să vă fac altfel să ne omorâm singuri! Da’ de ce să mă duc singur dincolo?! Stai că mai iau 4-5 mascați cu mine! Sau de la gardă, care-o fi! Hai să mergem, să vedem care pe care!

Mai sunt eu, mai sunt încă 3-4… mai am vreo doi pe la Iași, care vin și ăia afară acuși… Stai așa, să vedem care pe care, frate! Şi-așa, nici ăia nu mai au ce mai face! Au ieșit și ăia nenorociți pe afară. Stai să vedem acum ce facem! Să vezi, pe urmă cum ies! Că-i greu unul să înceapă și după aia, să-i vezi cum ia amploare! A ajuns la disperare hoțu’… Nu tu casă, nu tu masă, nimic! Unde p.., mea s-o iau?!

Facem altfel, atunci! Auzi! Nu așa se procedează?! Hai să vedem care-i mare, că noi nu mai avem de pierdut nimic. Unii ca noi, ca mine, ca tovarășii ăștia ai mei de la Iași… Nu prea avem ce să mai pierdem! Chiar nimic nu mai avem! Familie nu, alea nu, ce să mai pierd? Atât!

La ce să mai trăiesc? Hoț nu mai poți să fii, de muncă… nu te mai angajează nimeni, că ești martalog și spune…”, le explica Bîrzu celor cu care discuta.

De ce fugi, de aia nu scapi

Curtea de Apel Iași a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Cristian Bîrzu dar și pe numele altor trei complici ai săi.

Astfel, vor fi depozitați în arest preventiv bărbatul radicalizat, Gabriel Pintilie, Cristian Aștefănoaie și Constantin Mandache.

Ce se poate observa este că Bîrzu a ajuns să dea nas în nas exact cu cei pe care prinsese ură, respectiv gardienii arestului Iași și probabil, ulterior, cei ai penitenciarului Iași.


Caz șocant pentru medicii din Vrancea. Un bărbat a ajuns la spital cu un borcan de sticlă în anus

Loading...
Comentarii