MENIU CAUTĂ
16 Iun. 2016 07:32

Reacția președintelui Klaus Iohannis după decizia CCR privind abuzul în serviciu

Distribuie

Președintele Klaus Iohannis speră ca decizia luată miercuri de Curtea Constituțională în legătură cu abuzul în serviciu să înlesnească parcursul justiţiei în România și i-a lăudat pe judecătorii CCR pentru că au tratat situația cu calm.

„Sper ca decizia să ducă la clarificări şi să înlesnească parcurusul justiţiei în România. Nu știu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiție, dar întotdeauna când o legislație este neclară sau ușor interpretabilă apar situații în care unii sau alții pot fi iarăși acuzați de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislația care nu este foarte, foarte clară se corectează și se înlocuiește cu una care este foarte clară — cred că se face un lucru în esență bun pentru sistem', a apus Klaus Iohannis, potgrivit digi 24.ro.

Președintele a făcut aceste declarații în Bulgaria, unde se află într-o vizită din care se va întoarce astăzi.

CCR a decis miercuri că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. În practică, judecătorii au decis că sintagma a îndeplini o sarcină de serviciu 'în mod defectuos' va fi înlocuită cu 'prin încălcarea legii'. Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla cu cei care au deja decizii în dosarele în care au fost condamnați pentru abuz în serviciu.

Magistraţii au decis cu unanimitate de voturi că admit excepţia de neconstituţionalitate şi 'constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege ‘îndeplineşte prin încălcarea legii ', se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

Totodată, magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Citește și:

Loading...
Comentarii