MENIU CAUTĂ
04 Noi. 2018 09:00

REȚETE | Gătește ca Jamie Oliver

Distribuie

Duminica e poate singura zi din săptămână în care reuşeşti să strângi în jurul mesei toată familia. Motiv de sărbătoare, nu? Atunci, şi meniul trebuie să fie la fel. Retetepractice.ro îţi recomandă câteva preparate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi chefi: Jamie Oliver.

Pui regal

14241356 – garnished roasted turkey on fall festival decorated table with horn of plenty and red wine

INGREDIENTE:

Un pui întreg, de circa 1,2- 1,4 kg; 4 linguri ulei de măsline; două crenguţe rozmarin; 4 foi de dafin; două grămăjoare de ierburi aromate (busuioc, pătrunjel, maghiran etc); o lămâie; două linguri unt; sare; piper. SOS: două cepe roşii; o căpăţână usturoi; 2-3 linguri făină; 300 ml apă.

MOD DE PREPARARE

Toacă verdeţurile cât mai mărunt, presară sare şi piper, apoi adaugă 3-4 linguri de ulei de măsline.

Taie vârfurile pulpelor puiului şi îndepărtează pielea de pe os, împingând-o în sus. În acest spaţiu îndeasă din verdeaţa pregătită.

Ridică pielea de pe pieptul puiului şi îndeasă cât mai uniform verdeaţa în acest spaţiu creat, alături de două felii generoase de unt.

Crestează puiul adânc pe laterale şi unge-l bine şi pe aceste părţi cu amestecul de ulei şi verdeţuri.

În interiorul puiului, înfige o lămâie fierbinte întreagă, dată la cuptor pentru 20-30 de minute şi înţepată cu un cuţit (astfel eviţi acumularea de presiune).

Leagă puiul de picioare cu sfoara de bucătărie, trece sfoara printre pulpe şi piept, apoi răsuceşte pieptul invers şi leagă-l.

Aşază puiul umplut şi legat într-o tavă de cuptor, alături de cepele întregi şi usturoiul întreg.

Dă tava la cuptor pentru o oră, la 220 de grade.

După o oră, scoate puiul din tavă şi aşază tava cu ingredientele rămase direct pe foc, pe ochiul aragazului.

Adaugă două linguri de făină şi zdrobeşte toate ingredientele cu o ustensilă de piure.

Toarnă cei 300 ml apă şi strecoară compoziţia obţinută, după ce amesteci, pentru a rămâne cu un sos apos.

Dă sosul înapoi la foc pentru 3-4 minute sau până când începe să se îngroaşe (amestecă în permanenţă). Serveşte puiul regal umplut cu verdeţuri cu sosul astfel pregătit.

Cartofi Dauphinoise

INGREDIENTE:

Un kg cartofi albi, o ceapă mare roşie, 150 ml smântână dulce (+30% grăsime), două bucăţi anşoa; un căţel usturoi, un praf nucşoară, 5 linguri parmezan ras; două crenguţe cimbru verde, două foi de dafin, sare, piper.

MOD DE PREPARARE:

Curăţă cartofii şi taie-i felii subţiri.

Procedează la fel şi cu ceapa, apoi amestecă într-o tavă cele două legume, alături de cimbru, foile de dafin, anşoa mărunţit fin, usturoiul pisat, nucşoara şi smântâna dulce.

Adaugă apoi 200-250 ml apă clocotită.

Presară 2-3 linguri de parmezan proaspăt ras, acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă cartofii la foc mediu, pe plită.

După 6-7 minute, înlătură folia şi presară restul de parmezan. Dă tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute, la 220 de grade, sau până când cartofii sunt bine rumeniţi.

Somon cu sos pesto şi fasole verde

INGREDIENTE:

4 bucăţi file de somon, 700 g fasole verde, 3 linguri ulei de măsline, 4 linguri sos pesto, 4 linguriţe suc de lămâie, 500 g roşii cherry, sare; piper.

MOD DE PREPARARE:

Preîncălzeşte cuptorul la 200° C şi pune o cratiţă cu apă la fiert.

Taie 4 bucăţi de folie de aluminiu, fiecare cu lungimea de 35 cm.

Fierbe fasolea verde pentru trei minute, apoi strecoar-o.

Amestecă fasolea cu două linguri din uleiul de măsline şi potriveşte-o de sare şi piper, apoi împarte-o pe cele 4 folii de aluminiu.

Presară sare şi piper pe bucăţile de somon, apoi aşază-le peste fasole şi întinde o lingură de sos pesto peste fiecare porţie.

Peste fiecare bucată de somon pune câte o linguriţă de suc de lămâie.

Taie roşiile cherry în jumătăţi şi amestecă-le cu lingura de ulei rămasă.

Aşază-le peste fileul de somon.

Împachetează cele 4 porţii astfel încât să nu fie foarte tare strânse, iar căldura să poată circula în interiorul lor.

Pune-le pe o tavă de copt şi dă-le la cuptor pentru 25-30 de minute.

Paste Arrabbiata

INGREDIENTE:

400 g paste, 4-5 linguri ulei măsline, 4 bucăţi ardei iute, 4 căţei usturoi; coaja unei lămâi, 50 ml vodcă, o conservă roşii în bulion (400 g), două bucăţi anşoa, o lingură zeamă de lămâie, două linguri parmezan ras, 3 linguri pătrunjel tocat, sare.

MOD DE PREPARARE:

Pune apa la fiert cu un praf generos de sare, iar când clocoteşte, adaugă pastele şi fierbe-le pentru 7- 8 minute.

Încinge 4-5 linguri de ulei de măsline şi frige ardeii iuţi tăiaţi şi curăţaţi de seminţe.

Adaugă usturoiul mărunţit şi lasă ingredientele la foc mediu pentru 1-2 minute.

Trage tigaia de pe foc, stinge ingredientele cu vodcă, apoi lasă cratiţa pe foc până ce alcoolul se evaporă.

Adaugă conserva de roşii şi lasă sosul Arrabbiata la fiert pentru 7-10 minute, până ce roşiile se destramă uşor.

Potriveşte de sare şi adaugă pastele.

Agită bine preparatul, adaugă pătrunjelul tocat mărunt, zeama de lămâie, parmezanul şi 1-2 linguri de ulei de măsline.

Serveşte pastele cu încă puţin parmezan ras deasupra.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Ce spune deputatul PSD Florin Iordache despre gestul obscen din Parlament
Loading...
Comentarii