MENIU CAUTĂ
17 Iun. 2013 15:24

«Richard de România»! Cu Hihetah, un jucător britanic naturalizat în lot, naţionala a câştigat trofeul IRB Nations Cup

Distribuie

Naţionala de rugby a câştigat (26-13), duminică, meciul cu Emerging Italy şi, totodată, ediţia a 8-a a IRB Nations Cup. Turneul a fost folosit şi pentru promovarea unor tineri jucători, printre ei şi Hihetah.
Născut la 23 septembrie 1991, în Marea Britanie, din tată ghanez şi mamă româncă, Richard a descoperit sportul cu balonul oval în 2004.
A făcut junioratul la Salvatorian College, a evoluat la Wasps şi London Scottish, însă o accidentare la coloană, în 2011, l-a făcut să treacă la rugby în 7.
«Fane» vrea la Cupa Mondială
Hihetah a fost descoperit recent, la un turneu găzduit de Bournemouth, de Bogdan Munteanu. Managerul naţionalei de rugby în 7 l-a întrebat ceva, iar Stephen, căruia colegii îi spun “Fane”, i-a răspuns în română, limbă pe care o stăpâneşte foarte bine: “Ce faci, frate?”.
Hihetah îşi doreşte să participe cu România la Cupa Mondială din 2015 .
“Am fost bine primit şi sunt onorat că am fost solicitat să joc pentru România, mai întâi la rugby în 7, iar acum în naţionala mare. Vreau să dovedesc că motivul convocării mele e întemeiat”, a declarat “Richard de România”.

Georgianul Turaşvili, primul naturalizat

La ediţia din 2012 a IRB Nations Cup, în echipa României a debutat Otar Turaşvili. Născut în Georgia, acesta a devenit primul rugbist naturalizat de la noi. Talonerul de la RCM Timişoara s-a accidentat mai apoi, din acest motiv el părăsind pentru o vreme grupul de jucători de la naţională.
Un alt jucător despre care s-a spus că ar putea fi naturalizat este neozeelandezul Michael Wiringi, uvertura echipei din Baia Mare. Cel mai cunoscut rugbist de culoare cu origini româneşti este Steve Malonga. Vicecampion mondial la juniori cu Franţa, în 2004, el joacă acum la Agen.

Nadia, Brânză şi Ţiriac au fost în tribună

Finala IRB Nations Cup a atras circa 3.000 de spectatori la stadionul Arcul de Triumf. Iar dacă imnul României a fost intonat de soprana Felicia Filip, în tribună s-au aflat numeroase alte personalităţi ale sportului şi nu numai.
Printre cei care au urmărit meciul cu Emerging Italy au fost Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la gimnastică, Ion Ţiriac, om de afaceri şi fost jucător de Cupa Davis, Octavian Morariu, preşedintele COSR, Ana Maria Brânză, vicecampioană olimpică la spadă, şi George Boroi, comandantul CSA Steaua.

Loading...
Comentarii