Schimb de replici între Blue Air şi reprezentanţii aeroportului din Cluj, după ce un avion a ieşit de pe pistă la aterizare. A fost demarată o anchetă | VIDEO

07 ianuarie 2016 12:58

Un avion al companiei Blue Air a ieşit de pe pistă, joi dimineaţă, la aterizarea pe aeroportul din Cluj-Napoca. Incidentul a dat naştere unui schimb dur de replici între reprezentanţii Aeroportului din Cluj-Napoca şi managementul companiei aeriene.

Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo, a declarat, corespondentului Mediafax, că avionul a ieşit de pe pista lungă de 2.100 de metri, la capătul dinspre oraş al pistei, la aterizarea pe aeroportul clujean, de unde trebuia să mai ia pasageri.
Aeronava transporta 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului, niciunul dintre ei nu a fost rănit, iar aparatul nu a fost avariat.

UPDATE 15.50 Ca în desene animate! „Bine aţi venit!” | „Nu m-ați înțeles! Am ieșit de pe pistă”. Dialogul halucinant dintre comandantul avionului Blue Air și turnul de control

UPDATE 15.37 Sistemul de lumini de pe pistă NU FUNCȚIONA, atunci când avionul Blue Air a depășit pista la aterizare

UPDATE 14.18 Trei aeronave au survolat deasupra Clujului pentru că nu puteau ateriza

„În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului”, a spus Ciceo.
Au intervenit echipajele de pompieri din zona aeroportului, dar nu au fost solicitate alte echipaje.
Aeroportul va fi închis pentru trei ore, până când o platformă va reuşi să scoată avionul din capătul pistei pentru ca alte aparate de zbor să poată ateriza în siguranţă acolo.

Imagini din interiorul aeronavei, imediat după aterizare

Directorul Aeroportului din Cluj-Napoca: „A fost o solicitare a piloților că e nevoie urgentă să aterizeze, pentru că n-au combustibil”

David Ciceo, directorul Aeroportului din Cluj-Napoca a declarat: „A fost o solicitare a piloților către turnul de control că e nevoie urgentă să aterizeze, pentru că n-au combustibil. Utilajele deszăpezeau, dar condițiile de aterizare erau bune. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condițiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3. Frânarea e între 1 si 5, 1 e cea mai slabă, 5 cea mai bună. În condiții de ninsoare, erau condiții corespunzătoare de aterizare”.

Directorul general Blue Air, Gheorghe Răcaru: „Directorul Aeroportului din Cluj nu ştie ce vorbeşte. Avionul a aterizat cu petrol suficient pentru încă o oră şi ceva de zbor”

„Părerea mea este că domnul Ciceo nu ştie ce vorbeşte şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Deci conform reglementărilor când pleacă o cursă unde pleacă, pleacă cu petrol pentru destinaţie, pentru un anumit număr de minute pentru zonă de aşteptare şi petrol pentru aeroportul de rezervă. Este posibil ca comandantul să-i fi spus că el mai poate sta în zona de aşteptare 5-10-15 minute, după care dacă nu aterizează la Cluj se duce la aeroportul de rezervă. Nu s-a pus în niciun caz problema de lipsă de petrol. El a aterizat cu aproximativ trei tone de petrol care îi mai ajungeau pentru o oră şi ceva de zbor”, a declarat Gheorghe Răcaru, directorul general Blue Air, potrivit Digi 24.
„Aeronava a plecat de la București către Cluj în condiții normale, în baza informațiilor meteo care dădeau aeroportul deschis, cu condiții de ninsoare, cu coeficient de frânare bun. În apropiere de aterizare au primit informații că situația la sol s-a deteriorat puțin, în sensul că pe aeroport coeficientul de frânare a scăzat la mediu, aeronava a făcut o zonă de așteptare ca să iasă echipamentele de curățare, după care a procedat la aterizare, una normală a momentului în care a luat contact cu pista, după care echipajul nu a reușit să oprească avionul în zonă de pistă și a ieșit în afara acesteia. Dacă erau condiții care nu permiteau aterizarea, comandantul putea să se îndrepte către alt aeroport – Târgu Mureș sau Sibiu”, a adăugat acesta.
Întrebat dacă ar fi fost cazul ca aeronava să aterizeze pe alt aeroport, Gheorghe Răcaru a declarat: „La aterizare se vine în baza informațiilor primite din partea aeroportului, pilotul nu cunoaște condițiile de la sol. Condițiile furnizate de aeroport erau unele bune pentru aterizare, conform datelor primite. Noi nu putem să acuzăm pe cineva până nu avem elemente obiective care vor rezulta în urma măsurătorilor și evaluărilor făcute de comisia de anchetă”.

Reacţia oficială Blue Air, după incidentul de la Cluj

„La ora 08 :00 avionul Blue air a aterizat pe pista Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj.
În faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderenţa pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând cca 10m în afara pistei.
Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informaţii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 07 :30 fraâarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă.
Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau : acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zăpadă udă şi condiţii de frânare medii.
Pentru a elimina speculaţiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menţionăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării în conformitate cu reglementările în vigoare şi respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru şi prin faptul că în niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenţă.
În ceea ce priveşte cei 110 pasageri care au venit de la Bucureşti împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceştia fiind transferaţi în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua şi transporta către Barcelona. Toţi pasagerii au avut asigurată masă şi băuturi pe perioada de aşteptare.”

Ce spun pasagerii

„Comandantul a încercat să oprească aeronava, a aterizat foarte bine, dar autoritățile aeroportului din Cluj nu au deszăpezit pista, era zăpada de un metru, și am înțeles că s-a spus la TV că pista era curată. Nu, este o mare minciună. Abia după ce am ajuns pe câmp au venit lamele să curețe. Explicații nu am primit. 30-40 de minute am stat în aeronavă până ne-au debarcat, am stat în aeroport, nu ni s-au dat explicații, nimic”, spune Alex Bucur, pasager.
Un alt pasager, Alex Mihai Marin, a povestit pentru Digi 24: „Pista era acoperită de zăpadă și gheață. Pilotul a dat dovadă de profesionalism deoarece ne aflăm în viață. Putea să se întâmple altceva dacă pilotul nu reacționa cum trebuia. Cei de la aeroport trebuiau să curețe pista. În avion nu prea ne-am dat seama ce se întâmplă pe moment, după ce am aterizat, am văzut unde ne aflăm și ne-am dat seama ce s-a întâmplat. N-am primit nicio explicație. Au zis să stăm liniștiți că nu e nicio problemă. Așteptăm să ni se aducă apă și mâncare și au zis că ne preiau autocarele, mergem la Sibiu și apoi la Barcelona. Pista arăta ca o pârtie de ski”.
Sursă foto: Monitorul de Cluj

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro