Silviu Prigoana: Piciorul lipsa i-a adus 80 de milioane de dolari

03 februarie 2007 20:14

Silviu Prigoana se numara printre cei mai bogati oameni din Romania. Cu o avere estimata la 80 de milioane de dolari, in prezent el detine 68 de companii si are circa 180 de asociati. Prigoana are 43 de ani si a dus o  viata tumultuoasa, traind la intensitate maxima fiecare clipa. La 22 de ani, cand a suferit un accident de munca in urma caruia a ramas fara un picior, nu a cedat, ci s-a batut mai departe pentru viata, fiindca, spune el, are mentalitate de invingator.


In 1984, la 22 de ani, Silviu Prigoana suferea un accident de munca in urma caruia a ramas fara un picior. “Lucram la o fabrica din Gherla, eram frigotehnist”, povesteste milionarul. Intr-o zi s-a rupt un gratar si am cazut intr-o masina de tocat, care mi-a taiat piciorul. Dupa aceea am vrut sa ma pensionez pe caz de boala.


Mort pentru opt minute


Eram doar dupa vreo doi ani de munca si voiau sa-mi dea o pensie de 500 de lei pe luna. Eu am stat insa trei luni in concediu medical si apoi m-am intors. In cele trei luni am stat internat in spital si am suferit trei operatii, pentru ca mi se tot cangrena piciorul. Medicii tot trebuiau sa-mi taie din el. La cea de-a treia operatie am avut parte si de moarte clinica. A durat cam 8 minute, dupa cum mi-a spus medicul anestezist. Mi-au facut trei anestezii si abia m-au mai resuscitat. Dupa un an mi-am pus prima proteza. Era o chestie foarte grea, din lemn. In 1995 am deschis centrul de protezare de la Cernica, cu intentia sa fac proteze pentru mine. Investitia de aici m-a costat aproape un milion de euro. O proteza trebuie schimbata la maximum patru ani, pentru ca se uzeaza. La mine la centru, daca se face comanda dimineata, pana seara este gata. Fiecare model nou de proteza este testat pe mine. Testez acum un model cu pompa vacumatica, proteza care costa 60.000 de euro. Acest model este ultimul tip facut de NASA, confectionat din titan”, ne-a marturisit Prigoana.


La 5 ani facea afaceri cu masinute


Silviu Prigoana si-a manifestat interesul pentru afaceri inca de la o varsta frageda. La 5 ani, el facea business cu jucarii, la gradinita. “Primul meu business l-am facut inca de la gradinita, cand prosteam copiii. Le dadeam jucarii stricate pe jucarii bune. Primii bani adevarati i-am facut prin clasa a patra, cand mi-am cumparat un aparat de fotografiat si faceam fotografii. Ma costau 25 de bani materialele si eu luam 3 lei pe o poza”.


Invingator precum  Mickey Mouse


Afaceristul nu a fost deloc un elev model. Prigoana spune ca printre materiile care i-au fost cel mai putin pe plac a fost Limba si literatura romana. “Nu mi-a placut sa invat. Erau tot felul de aberatii. “Fefeleaga” – o doamna care se plimba cu o martoaga, cara piatra, sau “Baltagul” – da-i la unu in cap, sau “Miorita” – il omoara ungurul pe roman. Toate povestirile astea sunt tragice. Eu sunt fan Mickey Mouse, Pif sau Popeye, unde personajul principal este cel mai tare.

De aici mi se trage mentalitatea de invingator”.


A ramas vaduv in 1992


Silviu Prigoana s-a casatorit prima data in 1984, la Cluj, iar in 1992, dupa opt ani de casnicie, a ramas vaduv, sotia sa decedand din cauza unei boli incurabile. Prigoana a ramas la 30 de ani singur cu copiii: Honorius de 6 ani, iar Silvius, 2 ani si jumatate. I-a crescut singur, pana cand a cunoscut-o pe cea de-a doua sa sotie, in 1997. A divortat de ea in 2003.


„Adriana era imbracata ca o curva”

Intalnirea cu actuala lui sotie a fost una de gradul trei, la fel ca si relatia dintre ei. “Adriana a fost un caz special.

Am cunoscut-o cand a venit sa se angajeze la Realitatea. Prima data nu mi-a placut de ea, a venit la mine in birou echipata ca la discoteca si am dat-o afara. Venise cu tatele pe afara, cu niste pantaloni stransi pe ea, cu cizme pana la genunchi. Avea impresia ca e un club de striptease acolo. I-am spus: „Domnisoara, imi pare rau, sunteti imbracata ca o curva. Aici este o televiziune de stiri”. Apoi am fost plecat din tara doua saptamani, iar cand m-am intors, asociatul meu o angajase. Am vazut-o pe acolo, isi schimbase look-ul, venea in deux-pieces, decent, dar 6 luni de zile nu am bagat-o in seama. Si cred ca, deoarece la inceput am luat-o tare, a vrut sa se razbune. A dat acatiste la biserica si, intr-un fel sau altul, „a sarit gardul” la mine in dormitor. Dupa un an ne-am casatorit. A venit la mine in birou si m-a cerut de barbat. Si pentru ca asa fusese intelegerea, ca daca ma cere, trebuie sa accept, pentru ca am cuvant, am luat-o de sotie”, recunoaste Silviu Prigoana.


Parintii l-au vrut medic


Cu toate ca parintii lui Silviu Prigoana isi doreau ca fiul lor sa ajunga medic sau avocat, Silviu si-a urmat destinul si a plecat din localitatea natala, Gherla, judetul Cluj, la Bucuresti, in 1991, sa curete Capitala de gunoi. “Am inceput sa car gunoi, dupa care am deschis o multime de afaceri colaterale, pentru ca piata era goala de servicii.

Daca doreai sa-ti faci o carte de vizita, nu aveai unde, asa ca a trebuit sa-mi deschid o firma de carti de vizita.

Daca doreai sa te uiti la un canal de televiziune de stiri nu era, asa ca a trebuit sa deschid o televiziune de stiri, daca doreai sa asculti muzica populara nu aveai unde, asa ca am deschis „Etno TV”. Una peste alta, am ajuns sa am, pana in prezent, 68 de companii”.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro