MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 12:44 , de Daniel Lungu

Ţinta ministrului Transporturilor: Loturile 3 şi 4 din Autostrada Sebeş – Turda să fie deschise circulaţiei în luna mai

Distribuie

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş Turda ar putea fi deschise circulaţiei în luna mai, obiectivul fiind anunţat, miercuri, în judeţul Alba, de către ministrul Transporturilor, Lucian Şova. Oficialul susţine că în cazul celorlalte două locuri, respectiv 1 şi 2, "încă suntem departe de a vorbi despre recepţie”.

„Eu mi-am fixat aşa ca obiectiv ca în cursul lunii mai aceste două segmente să fie date. Facem eforturi şi cu constructorii. Avem discuţii săptămânal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformităţi din partea experţilor de la compania de drumuri au fost asumate şi intervin asupra lor astfel încât să fie împăcate şi exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească autoritatea contractantă, dar până la urmă să folosim aceste segmente de autostradă, atât de puţine cât sunt totuşi, să fie date în circulaţie, pentru că orice kilometru de autostradă este important şi cu atât mai rău că totuşi există cale de rulare utilizabilă, e păcat să stăm să ne uităm la ea', a spus Lucian Şova.

El a dat asigurări că face toate eforturile pentru a debloca situaţia privind Autostrada Sebeş-Turda, însă a precizat că după „evenimentele nefericite' din trecut privind recepţia altor segmente de autostradă s-a ajuns ca recepţia să nu poată fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor.

„Din păcate, o spun, s-a trecut dintr-o extremă într-alta şi de la recepţia sau darea în utilizare a unor segmente de autostradă fără îndeplinirea unor condiţionalităţi care au condus până la urmă la evenimente nefericite din perspectiva construcţiilor, nu mai mult decât atât, acum reglementarea este făcută de aşa manieră încât recepţia nu poate fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor . Este o situaţie care nu numai că nu-i confortabilă, nu este nici constructivă. Vizez deschiderea acestor două loturi cu îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar în acelaşi timp am în obiectiv să generez o modificare a hotărârii de guvern astfel încât într-un sens foarte limitat, foarte clar definit de reguli să se poată face şi recepţie parţială, astfel încât şi alte segmente de autostradă să poată fi date în folosinţă înainte de recepţia lor din perspectivă legală', a mai spus ministrul.

Şova susţine că în cazul celorlalte două locuri, respectiv 1 şi 2, „încă suntem departe de a vorbi despre recepţie'.

„La celelalte două loturi încă suntem departe de a vorbi despre recepţie, însă acolo am aşteptări mai mari din partea constructorilor în primul rând şi în acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile şi a creşte capacitatea şi determinarea lor în a se mobiliza corespunzător. Ei afirmă că există oarecare lipsă de resursă umană, eu susţin ideea că în măsura în care vor fi avantaje salariale, vor fi susţinute mai bine financiar totuşi şi aşteptările pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte, să nu ne mai confruntăm cu problema de lipsă de resursă de forţă de muncă', a conchis Lucian Şova.

Ministrul Transporturilor Lucian Şova a participat, miercuri, la Alba Iulia la a XIII-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar – Infrastructură cu tema „Dezvoltarea pieţelor feroviare in Europa Centrala şi de Sud-Est pentru 2030 şi după', eveniment care a reunit numeroşi reprezentanţi de la instituţii şi companii din domeniul transporturilor.

CNAIR a descoperit mai multe deficiențe la lotul 3 al autostrăzii Sebeș-Turda și a dat constructorilor 90 de zile pentru repararea acestora. Aceștia sunt asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte DAcqua SpA, iar contractul costă 420 de milioane de lei fără TVA.

În urma unei inspecții făcute în luna ianuarie, o comisie a CNAIR a constatat că Lotul 3, singurul finalizat, nu putea fi dat în folosință deoarece nu întrunea elementele pentru siguranța rutieră.

Citește și: Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști

Loading...
Comentarii