13 Ian. 2018 19:22

Tramvaiul Sibiu-Rășinari circulă din nou. Traseul mirific duce spre Mărginimea Sibiului

Distribuie

Tramvaiul Sibiu-Rășinari a fost pus din nou în funcțiune. Zeci de oameni de toate vârstele s-au îmbarcat în tramvaiul adus din Austria pentru a parcurge vestitul traseu dintre Grădina Zoologică din Sibiu și Rășinari, cea mai mare comună din Mărginimea Sibiului.

Pentru numeroși nostalgici, tramvaiul spre Rășinari este una dintre cele mai frumoase și vechi modalități de transport din istoria Sibiului. Linia a fost inagurată cândva în 1947 pentru a-i transporta pe oameni spre Rășinari, localitatea care în care oamenii încă își mai păstrează preocupările pastorale, notează Turnul Sfatului.

Oprit din circulație la sfârșitul lui 2011 și pus în funcțiune rareori numai în scop turistic, tramvaiul Sibiu-Rășinari circulă din nou pe linia redeschisă oficial vineri.

„Am lucrat 16 ani pe tramvaiele vechi și apoi am făcut o pauză de vreo șase ani pentru că nu a mai mers tramvaiul o perioadă. E ca mersul pe bicicletă. Nu ai cum să uiți așa ceva. Nici nu e dificil iar drumul e chiar plăcut. În afară de o atenție mărită la fir să nu fie rupt și să nu fie ceva pe linie, nu trebuie să fii atent la depășiri sau alte detalii așa cum este atunci când conduci o mașină. De-a lungul timpului am văzut de toate – căprioare, vulpi, veverițe. Doar urși nu am văzut. Drumul acesta e cel mai frumos primăvara', a povestit vatmanul Dorel Hila (foto), pentru sursa citată.

Tramvaiul adus din Austria merge cu aproape 30 de kilomeri pe oră, astfel încât turiștii să poată admira peisajele mirifice din Mărginimea Sibiului.

„Pentru mine e o întoarcere în timp, pentru că am călătorit și de plăcere, dar am călătorit și cu grupuri de elevi. Am fost învățătoare în Calea Poplăcii și la Piața Cluj și mergeam la muzeul din Rășinari, cu tramvaiul. Prin 57 am fost și într-o tabără. E ceva deosebit pentru cei de acum, ori pe când eram noi elevi era linia mai lungă și asta era legătura dintre Sibiu și Rășinari. Linia aceasta a fost făcută de rășinărenii de altă dată, oameni de suflet, care au făcu un lucru bun din toate punctele de vedere', își amintește Salomia Vonica.

La primul drum, tramvaiul a făcut o scurtă oprire din motive tehnice, însă călătorii au ajuns cu bine în Rășinari, unde au fost întâmpinați cu vărzar, țuică, brânză și pâine cu sare.

Când circulă tramvaiul Sibiu-Rășnari

Până în luna martie, tramvaiul Sibiu-Rășinari va circula în fiecare duminică între orele 12:30 și 14:00, cu plecare de la grădina zoologică. Un bilet costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii.

Din martie, primarul din Rășinari, Bogdan Bucur, vrea ca tramvaiul să poată circula și sâmbătă.

sursă foto: Turnul Sfatului


Citește și N-am progresat, ba dimpotrivă! Închiderea drumurilor pe viscol era interzisă în România acum 150 de ani


 

Loading...
Comentarii