MENIU CAUTĂ
05 Apr. 2013 20:43

Turism off-road, ”made in Hunedoara”! Străini, plimbaţi pe cele mai neumblate căi ale judeţului, la bordul unor „monştri” 4X4

Distribuie

Finlandezi, englezi, nemţi, austrieci sau francezi au venit până acum să facă trasee care, chiar şi pe jos, sunt greu de străbătut. Cu câlcâiele aprinse, s-au urcat în maşini puternice şi au străbătut coclaurile din împrejurimi, nerăbdători să vadă peisaje neatinse de civilizaţie. Totul, la ideea a doi hunedoreni, Marius Achim (28 de ani) şi Bogdan Chiriac (34 de ani), care împărtăşesc o pasiune comună: cursele off-road.
După ce au cutreierat ei, prima dată, împrejurimile Hunedoarei şi nu numai, evadând dintre betoanele din oraş, şi mergând cu autoturismele de teren prin locuri necălcate de picior, s-au gândit că şi străinii ar trebui să vadă frumuseţile zonelor ce ne înconjoară. Aşa că s-au unit şi au pus la cale un proiect prin care fac un altfel de turism, mai aventurier. Aşa s-a născut „Carpathian Adventure', un proiect prin care cei doi hunedoreni aduc cetăţeni străini pe meleaguri hunedorene şi îi plimbă pe drumuri „sărite' de pe hartă, pe trasee întocmite chiar de ei.
Cum a pornit totul?
„Ideea a venit din pasiune', spune Bogdan Chiriac, care e medic stomatolog la Hunedoara, iar odată scăpat din cabinet uită de acele sau frezele dentare şi îşi consumă pasiunea pentru off-road, încercând „să cucerească' vreo culme, la volanul bolidului cu mulţi cai putere. De altfel, pentru a-şi satisface hobby-ul şi-a achiziţionat un autoturism de teren cu care a făcut mai multe curse, alături de prieteni ce împărtăşesc aceeaşi pasiune. „Am început cu un Jeep, adus din Anglia. Ne-am unit mai mulţi băieţi şi aşa a început întreaga aventură', povesteşte dentistul împătimit de off -road.
Prietenul său, Marius Achim, împreună cu care a gândit proiectul „Carpathian Adventure', a avut o pasiune pentru auto-moto decând se ştie. Acesta deţine o firmă de vânzări piese moto în Deva, unde şi locuieşte, şi face parte şi din Clubul Moto „Free Bikers' Hunedoara. El spune că prin proiectul lor,  „Carpathian Adventure', urmăresc să promoveze turismul off-road şi să le arate străinilor frumuseţile locurilor. Nu fac off-road „hard', ci mai „soft', însă, suficient cât să le bage străinilor bucuria în oase. „Practic, noi am început cu tatonări în urmă cu vreo trei ani. Ne urcam în maşini şi mergeam să vedem trasee. De anul trecut am început să şi materializăm planurile noastre şi am adus turişti atât din ţară, cât şi din străinătate să le arătăm frumuseţile ascunse ale judeţului nostru. Îi plimbăm pe diferite trasee gândite chiar de noi. Unii vin cu maşinile lor, altora le punem noi la dispoziţie autoturisme 4X4, dar şi motociclete', spune, la rândul său, Marius Achim, care, de altfel, este şi organizatorul Festivalului Moto ce are loc, în fiecare an, la Nandru, lângă Hunedoara.
Prima ieşire: nebunie pe patru/două roţi
Cum turismul off-road e la mare căutare printre străini, cei doi hunedoreni au început să fie contactaţi (prin intermediul Internetului, a forumurilor de profil, dar şi a site-ului lor) de tot mai mulţi cetăţeni de peste hotare, amatori de astfel de drumeţii inedite, pe cărări pe care doar un 4X4 le poate înfrunta. „Am avut turişti şi din Finlanda, Franţa, Germania sau Austria', mai spune Marius Achim, care, alături de amicul său, Bogdan Chiriac, îşi aminteşte de prima ieşire „mai de amploare' pe care au făcut împreună cu turişti veniţi din alte ţări. „Îmbarcaţi' în maşini au străbătut atunci coclauri, mai mult sau mai puţin periculoase, din Hunedoara până la cariera de marmură de la Ruşchiţa, din Caransebeş, cea mai mare de acest gen din ţară şi a doua ca mărime din Europa. „ Am fost atunci cu cinci maşini 4X4 şi 11 motociclete. A fost foarte frumos, iar ei (n.red. turiştii) au fost impresionaţi', mai zice Marius Achim.
Aventura continuă!
Străinii vin în România (Hunedoara) să facă turism off-road. Vin să se relaxeze într-un alt mod, să vadă o lume care la ei „acasă' e pe cale de dispariţie (dacă nu a dispărut deja demult). Vin să vadă cu ochii lor sate nepopulate sau în care mai găseşti doar vreo câţiva locuitori, ori cum mulge ciobanul o oaie la o stână aflată în „creierii' munţilor, departe de tehnologia şi civilizaţia din ţările lor, ce-i drept, pentru o scurtă vreme. „În perioada următoare, vom avea două familii de englezi. Vin cu avionul până la Bucureşti, noi îi luăm de acolo. O parte dintre ei au spus că vor să închirieze motociclete, iar restul vor veni cu noi, cu maşinile de teren. Îi vom duce prin judeţ, apoi până pe Transfăgărăşan. Estimăm că vom sta cam două săptămâni', mai spune Marius Achim.
Cei doi hunedoreni au planuri măreţe cu proiectul lor pentru viitor. Au pus la cale un concurs de off -road, „GPS Trophy', ce se va desfăşura luna viitoare, între 11 şi 17 mai, şi la care deja s-au înscris 40 de echipaje, dintre care doar unul singur e din România (din Vâlcea), restul provenind din Germania, Austria şi Olanda. Pe urmă, în iunie, împreună cu colegi de-ai lor din Sibiu, au de gând să organizeze întâlnirea „Carpathian’s Soft Enduro Meeting', aflată la a doua ediţie, ce va consta în parcurgerea unor trasee cu punctul de oprire în Munţii Şureanu, în zona cunoscută sub denumirea de „La cărări'. Iar aventura nu se opreşte aici!

Loading...
Comentarii